Recente Tweets
Aard van het paard


Dit kopje gaat over een paard, hoe hij zich gedraagt en waarom. Elk probleem met een paard heeft bijna wel een reden, en wij hopen dat je je antwoord op deze pagina kunt vinden.

 

In het wild

Alle dieren op deze planeet zijn op te delen in twee groepen: roofdieren en vluchtdieren (of prooidieren). Een paard is een vluchtdier. Dat betekent dat een paard, als hij iets ongewoons ziet en schrikt, in blinde paniek weg wil rennen. Een roofdier jaagt op andere dieren en vecht terug als hij aangevallen wordt. Roofdieren en vluchtdieren kan je herkennen door o.a. naar hun ogen te kijken: roofdieren hebben hun ogen aan de voorkant van hun gezicht en vluchtdieren hebben hun ogen aan de zijkant, zodat ze beter om zich heen kunnen kijken en op tijd kunnen vluchten. Daarom zal een paard als hij iets engs ruikt, ziet of hoort er meteen vandoor gaan. Als je pony dus op hol slaat, doet hij dat waarschijnlijk niet expres.

                                  Roofdier                                          Vluchtdier                                   

 

Zintuigen

Omdat paarden nog steeds dat instinct hebben (de een meer dan de ander) is hun lichaam daar ook op aangepast: Hun ogen zien ’s nachts net zo veel als overdag, ze zien veel meer (maar wel een beetje wazig), ze ruiken veel meer dan wij mensen en ze kunnen hun oren een halve slag draaien zodat ze ook achter hun kunnen horen. Ze hebben ook een zintuig meer: ze zien net iets anders als wij. Het is een beetje moeilijk te vertellen, maar als je bijvoorbeeld naar je voeten kijkt en je vriendin voor zwaait, ga je daar meteen naar kijken. Paarden hebben dat ook. Daarom sluipen roofdieren, die beweging is zo langzaam dat het niet opvalt.


Een kudde paarden in het wild

Op sommige plaatsen in de wereld leven nog wilde paarden. En niet alleen in het wild, maar ook in een wei met meer paarden hebben ze kuddes. Een kudde bestaat vaak uit een oude slimme merrie die de rest van de kudde de baas is en weet waar het lekkere gras is, andere merries met veulens en een hengst. De hengst beschermt de kudde tegen roofdieren en drijft de kudde bij elkaar. Hij loopt vaak achteraan de kudde en is de vader van de veulens. De hengstveulens worden als ze twee tot drie jaar oud zijn weggestuurd uit de kudde. Die henstjes blijven vaak bij elkaar rondzwerven tot ze een eigen kudde hebben. Sommige merrieveulens worden ook weggestuurd om een te grote kudde te voorkomen.


Jij en je paard

Paarden houden van duidelijkheid. Daarom hebben de kuddes altijd een slimme en ervaren leidster. Veel mensen vinden dat ze de baas moeten zijn en willen dat bereiken door hun paard te straffen. Maar dat hoeft niet. Dat doet de leidende merrie ook niet. Als jij aan je paard laat zien dat je een goede leider bent, die hem beschermt, het lekkere gras laat zien en voor hem zorgt, zal hij je vast wel als leider zien. Daarbij moet je ook op je houding letten: als je bang bent kan je pony ook bang worden, of zelf denken ‘Oké, dan ben ik de leider wel’ en dat is niet de bedoeling. Denk er wel aan dat het dan jou schuld is, je pony doet het goed. Je bent dan niet alleen een goede leider, maar ook een vriend. Een vriend die hem geen pijn doet. Natuurlijk mag je best duidelijk zijn en je pony straffen als hij je uitprobeert. Maar doe dat dan een keer, en niet vijf keer heel zacht. En wat vandaag niet mag, mag morgen ook niet. En dan nog het belangrijkste: blijf geduldig. Als het niet lukt, dan probeer je het toch nog eens? Boos worden helpt toch niet.


--------------------------------------------------------