Recente Tweets
Bescherming persoonlijke ruimte


 

Wat houdt dit in?

Met de bescherming van je persoonlijke ruimte, hebben we het over de ruimte die jij om je heen hebt als je je armen wijd doet. Zo ver jij kunt komen tot je vingertoppen, is je persoonlijke ruimte. Zodra je paard in die ruimte komt zonder toestemming van jou, heeft het duidelijk géén respect voor je, en heb jij niets meer over hem te zeggen. Daarvoor is deze oefening. Je zorgt er voor dat je paard niet zonder toestemming in jouw ruimte komt.

 

De oefening

De oefening van de bescherming van je persoonlijke ruimte is een belangrijke oefening. Dit was dan ook een van de eerste oefeningen die ik deed met Sita toen ik haar net had gekocht. Ze was een érg dominante merrie die je zo omver liep, en dus zonder toestemming in mijn ruimte kwam. Jouw persoonlijke ruimte is dus net zo groot als de spanwijdte van jouw armen. Je kunt hier een denkbeeldige muur van maken. Dit is jouw ruimte. Hier mag jouw paard niet zomaar in komen zonder jouw toestemming. Je sta klaar met je paard of pony, en begint door je armen eens wijd te doen. Je kunt nu zien wat jouw eigen ruimte is. Wijkt jouw paard uit voor deze druk, of staat het niet meer in jouw ruimte, doe je je armen weer naar beneden en laat hierdoor de druk los. Als dit goed werkt bij jouw paard, kan je dit vaker gebruiken tijdens het grondwerk, of een andere situatie.

Er bestaan natuurlijk meerdere manieren om je paard iets duidelijk te maken. De volgende manier is jouw paard uit jouw ruimte te zetten door middel van het achterwaarts te vragen, zonder dat jij meeloopt. Je "duwt" het paard weg uit jouw ruimte. Sta stevig in je schoenen, en zend voor je gevoel kracht door je navel naar je paard, en "duw" hem weg. Voor het paard zal jouw lichaamstaal duidelijk overkomen, en zal het teruglopen. Je vertelt het paard dat het in jouw ruimte staat, en het mag er niet in, mits jij hier toestemming voor geeft.

Wanneer je paard niet met toestemming in jouw ruimte komt, ookal is dit onderdanig bedoeld (de oren zijn naar je gericht, het hoofd is laag, en het paard smakt), zet je je paard gewoon weer terug, buiten jouw eigen ruimte. Het paard zal door deze oefening respect voor je krijgen, en is daarom ook handig om mee te beginnen.

Zet niet je emoties in het spel! Als jij boos bent, reageer je dit niet af op je paard door hem weg te sturen. Je paard zal je niet begrijpen, er ontstaat dus miscommunicatie. Met zowel het grondwerk als het Natural Horsemanship is het de bedoeling dat jij je paard dingen vraagt, en het paard dit uitvoert.


--------------------------------------------------------