Recente Tweets
Clickertraining

Oefening voedsel weigeren


Clickertraining vind ik zelf een handig systeem als het gaat over vrijheidsdressuur. Een clicker is een klein plastic boxje met een zwart of zilveren plaatje er in. Als je daar met je vinger op duwt hoor je "klik". Met clickertraining is het de bedoeling dat je je paard duidelijk maakt dat de "klik" betekent dat het paard op dat moment de truc goed uitvoert. Als je dus een oefening vraagt van je paard, klik je op het beste moment zodat je paard precies weet wat hij goed doet en wanneer. Dat is handig als je een oefening wilt uitbereiden. Een voorbeeld is de Spaanse Pas. Als jij je paard wilt leren om de benen hoger op te tillen klik je op het moment dat het been op het hoogste punt is. Het werkt als een beloningssignaal. Belonen doe je binnen 3 seconden, anders snapt het paard niet waarvoor hij de beloning krijgt. Het paard denkt dan dat het "zomaar" een snoepje krijgt. Op deze manier krijg je voedselgerichte paarden. Het is dus belangrijk dat jij op het goede moment je clicker gebruikt. En vergeet niet: Na de klik komt altijd de beloning. De klik zelf is de "bridge" hiertussen. Dat betekent dat het paard de klik zal koppelen aan de beloning. Het paard zal gaan "zoeken" naar de klik. Wanneer doet hij goed zijn best en krijgt hij zijn beloning?

Vaak beloon ik het paard na de klik extra met mijn stem. Dit motiveert het paard waardoor het de oefeningen enthousiaster uit zal voeren. Mijn ervaring met het stemgebruik is erg positief. Dit geeft het paard een positief gevoel waardoor het makkelijker zal zijn om een nieuwe oefening aan te leren. Probeer enthousiast te wezen tegenover je paard, dan kan je ook een enthousiaste reactie terug verwachten.


Waar kan je een clicker kopen?

Een clicker kan je kopen in de dierenwinkel. De meeste mensen gebruiken een clicker voor honden, het ligt dan ook vaak op de honden afdeling. De meeste clickers kosten tussen €2,- en €5,-. Je hebt allerlei soorten, zelfs met een volumeknopje. Het maakt niet uit wat voor clicker je koopt, als er maar een geluidje uit komt. Vaak zijn clickers op het internet goedkoper dan in de winkel. Mijn ervaring is dat het metalen plaatje snel gaat roesten waardoor de clicker het uiteindelijk niet meer doet. Ikzelf koop er dan ook vaak meerdere tegelijk.

 

Hoe leer je je paard het clickeren aan?

Het is erg makkelijk om jouw paard te leren wat de klik betekent. Het is gewoon een kwestie van er mee werken. Vanaf het begin kun je al meteen een clicker gebruiken bij het aanleren van oefeningen. Het paard zal hierdoor vanzelf snappen dat de klik de "bridge" is voor de beloning. Het is wel belangrijk dat je de clicker altijd gebruikt als je er eenmaal mee werkt. Als jij af en toe "vergeet" te klikken en toch een beloning geeft krijg je een voedselgericht paard. Het paard denkt dat het altijd voedsel krijgt uit jouw hand. Als jij werkt met een clicker weet het paard dat het eerst een klik moet horen voor hij de beloning krijgt.


--------------------------------------------------------