Recente Tweets
Commando's
Bij het uitvoeren van de kunsten worden uiteraard commando's gegeven. Wat voor commando's kun je geven, hoe kun je zorgen dat je paard iets uitvoert op commando, en hoe kan je dit commando vervangen of kleiner maken? Het antwoord vind je in deze teksten.


Een commando koppelen

Stel, je wilt je paard een nieuwe kunst aanleren, dan hoort hier uiteraard een commando bij. We nemen als eerste voorbeeld het compliment op zweepcommando. Stel, jouw paard kan het compliment als jij het been vasthoud en naar beneden begeleid. Natuurlijk erg leuk, maar nog lang niet zo spectaculair als dat het paard dit zelf doet zodra jij met je zweep alleen maar het been hoeft aan te raken. Hoe pak je dit aan? Nu staat het compliment op een groot "commando". Telkens wanneer jij het been oppakt gaat het paard in het compliment staan. Hier kun je gebruik van maken. Terwijl je het been vastpakt, probeer je tegelijkertijd met je zweep kleine "tikjes" tegen het been te geven. Probeer het been zo min mogelijk te ondersteunen, slechts wanneer het nodig is geef je dat extra zetje. Dit blijf je op deze manier herhalen, totdat je zo weinig hoeft te ondersteunen dat het helemaal vanzelf gaat. Uiteraard beloon je dit goed, en herhaal je dit af en toe. Dit kun je zien als het koppelen van het zweepcommando, maar ook als het verfijnen van het commando als het gaat om het compliment in het algemeen.

Een aande voorbeeld is een commando koppelen aan een kunst dat het paard vanuit zn eigen gedrag aanbiedt, zoals bijvoorbeeld het flemen. Zodra het paard zn lip optilt, ben je er zo snel mogelijk bij en geef je commando. Als voorbeeld doen we het meestgebruikte commando met de vinger in de lucht. Zie je dat het paard zijn lip weer optilt? Dan ben je er zo snel mogelijk bij, geef je je commando, en eventueel een stemcommando. Zodra je dit gedaan hebt gaan we verder met het vervroegen van het commando.

 

Het vervroegen van het commando

We gaan weer een stapje verder. Om het makkelijk te houden gaan we met het voorbeeld van het flemen verder. Een commando vervroegen houdt in dat je je commando geeft zodra je ziet dat het paard dit gedrag wilt uitvoeren. Stel, je ziet dat het paard wilt flemen, probeer je het paard voor te zijn, dus geef je het commando net voordat het paard dit uitvoert. Dit beloon je uiteraard weer. Je bent m net even voor, waardoor je commando steeds duidelijker wordt.

Een ander voorbeeld van het vervroegen van je commando, is tijdens het liggen. Je ziet bijvoorbeeld dat het paard wilt gaan rollen en doet zn neus richting de grond. Je geeft een overdreven commando, en zodra het paard door zn benen gaat en gaat liggen, beloon je dit. Ook dit kun je herhalen. Zodra je ziet dat het paard zijn neus richting de grond wilt doen om een plekje te zoeken, geef je je overduidelijke commando weer, en beloon je zodra het paard op de grond ligt. In deze stappen ga je door, totdat de kunst geheel wordt uitgevoerd zodra jij je commando geeft.

 

Het commando verfijnen

We gaan weer een stap verder. Nu de kunst op een duidelijk commando staat, kun je verder met het verfijnen van je hulp. Je kunt ook denken aan het commando kleiner maken, alleen op stemcommando laten uitvoeren, etcetera. We nemen tijdens deze uitleg als voorbeeld het liggen weer. Als je de stappen hebt gevolgd, staat het liggen nu op een overduidelijk commando, bijvoorbeeld met een zweep op de grond tikken, bukken en "down" zeggen. We gaan dit commando verfijnen door het alleen nog maar op stemcommando te zetten. Hoe pakken we dit aan? Als eerste maak je de beweging van het tikken op de grond kleiner. Je hoeft je zweep hooguit 5 cm op te tillen en weer neer laten komen. Reageert jouw paard hier op, is dit goed! Zoniet, dan ga je weer een stapje terug en bouw je dit langzaam af. Lukt het al om jouw paard zo te laten liggen? Super! Dan gaan we weer een stap verder. Zo kun je het commando steeds meer afbouwen door nu bijvoorbeeld de zweep alleen op de grond te houden terwijl je gebukt "down" zegt. Reageert je paard? Het zelfde verhaal als hier voor, dan bouwen we het commando weer een beetje af. Je kunt zo een stappenplan in je hoofd maken, en nu de zweep weglaten en gebukt je stemcommando geven. Daarna weer iets rechter op, en weer daarna rechtop staand je stemcommando geven. Zo heb je je commando verfijnd, en staat het liggen nu op stemcommando. Dit kan uiteraard niet alleen bij het liggen, maar eigenlijk wel bij elke kunst die je kunt bedenken.


--------------------------------------------------------