Recente Tweets
Corrigeren en straffen


 

De meeste mensen die vrijheidsdressuur doen, werken met voedselbeloningen. Om je paard of  pony iets sneller aan te kunnen leren, speelt niet alleen het actief belonen, maar ook het actief corrigeren een rol. Veel mensen vergeten het corrigeren, en belonen alleen maar. Maar als je paard of pony ongewenst gedrag vertoont, bijvoorbeeld een jambette zonder dat jij dit vraagt, moet je dit echt wel corrigeren! Dit kan namelijk ook gevaarlijk zijn als je er voor staat, en er komt een hoef tegen je knie. Ook andere trucs kunnen later misbruikt worden, en dat wil je zéker niet met een truc als steigeren. Met een correctie maak je je paard of pony duidelijk dat hij of zij iets niet mag doen. Als je alleen maar corrigeert, weet je paard of pony uiteindelijk óók niet meer wat het moet doen, dus zal je dit moeten combineren. Als je dus alleen maar corrigeert, en het paard heeft eindelijk het juiste antwoord gevonden wat het moet uitvoeren, zal je paard of pony alleen nog maar iets uitvoeren wat hem gedwongen wordt, en dat is niet de bedoeling. Je paard of pony kan hierdoor ook ongelukkig of boos worden. Daarom werken we in het vrijheidsdressuur, als het om correcties gaat, met passieve correcties en actieve correcties. Een passieve correctie is het níet geven van een beloning, waardoor je paard nog actiever naar het goede antworod gaat zoeken. Dat is precies wat je nodig hebt in het vrijheidsdressuur, om het resultaat van het gedrag te bereiken. Daarom is belonen ook belangrijk. Je beloont je paard of pony op het moment dat ie het goed doet. Daardoor zal het paard ook meer uitproberen bij het aanleren van een nieuwe truc. Het zal proberen uit te zoeken wat jij bedoelt. En dát is waarom veel paarden of pony's snel leren. Het duidelijke corrigeren, het actief belonen, en een juiste timing.

 

Het corrigeren

Als je paard of pony een oefening goed uitgevoerd heeft, geef je hem een beloning. De beloning geef je binnen 3 seconden nadat je het beloningssignaal hebt gegeven. Als je de beloning later geeft, kan je dat vergelijken met "zomaar een snoepje omdat je zo lief bent". Als je paard of pony dat krijgt, is de kans groter dat het gaat bedelen om snoepjes. Wieweet zit er wel vaker iets lekkers in die hand, dus zal het gaan zoeken, en zal bedelend gedrag vertonen. Daarom beloon je áltijd binnen 3 seconden na je beloningssignaal, dan weet je paard of pony dat ie het snoepje krijgt omdat hij of zij de truc goed heeft uitgevoerd, en niet omdat ie "zo lief" is. Dit geldt ook voor het corrigeren. Met passieve correcties en het belonen zorg je er voor dat je paard of pony er iets van kan leren. Met het corrigeren kun je het beste een correctiesignaal geven. Dit kan bijvoorbeeld het woord "nee!"zijn. Je reageert op het ongewenste gedrag, en corrigeer je het. Je laat je paard of pony hierdoor weten dat je de truc bewust niet beloont, en geef je dus geen beloning. Timing speelt hierbij een belangrijke rol. Als je paard of pony aan je zakken aan het snuffelen is en de snoepjes ruikt, corrigeer je dat meteen! Dit behoort tot het ongewenste gedrag, en je paard of pony is duidelijk meer geïntresseerd in het eten. Als je dit vanaf het begin al goed corrigeert, dit mag best een tik op de neus zijn, heb je er later groot succes mee. Het passive corrigeren zijn er op 4 manieren, van niet-streng tot steeds iets strenger:

 

- Negeren: Als je paard of pony een oefening wat minder goed uitvoert dan normaal, bijvoorbeeld een schrapende jambette, negeer je dat, en krijg hij gewoon geen beloning. Dit is niet als je nog aan het begin bent, slechts als het gedrag minder goed wordt uitgevoerd dan normaal. Dit geldt ook voor ongewenst gedrag zoals het continue flemen om snoepjes te krijgen.

- Correctiesignaal geven (nee!): Je maakt je paard of pony bewust duidelijk dat het niet de bedoeling was dat ongewenste gedrag uit te voeren. Zodra je paard of pony hiermee gestopt is, kan je hem een aai geven als kleine beloning voor het stoppen van dit gedrag.

- Correctiesignaal geven en meteen achterwaarts vragen: Deze oefening is voor je paard of pony niet fijn. Je vergroot zijn afstand van jou, wat veiliger is. Zodra je paard of pony achteruit is gestapt, geef je hem een kleine beloning, dit kan ook een aai zijn.

- Correctiesignaal geven en meteen pauze inlassen: Deze correctie het het zwaarste. Je laat je paard of pony een tijdje alleen, en het gaat langzamerhand beseffen dat als jij er bij bent, het veel leuker is dan allen zijn. Jouw aanwezigheid moet het paard verdienen door vriendelijk te zijn. Zodra je weer terug komt, vraag je een makkelijke kleine oefening om hem weer te kunnen belonen.

 

Het corrigeren en het belonen is dus belangrijk als je bezig bent met het vijheidsdressuur. Door een correctie te gebruiken en hem vervolgens een beloning te geven, kun je je paard vertellen welk gedrag je wél wilt zien. Besef dat je het correctiesignaal alleen gebruikt bij een directe inbreuk op jouw privacy, bijvoorbeeld als je paard gaat bedelen of dreigen. Mindere prestatie tijdens het (aanleren van een) kunstje, negeer je gewoon. Dit is voor je paard of pony al vervelend genoeg, en je wilt hem toch nog een kans geven door het toch nog een keer te proberen.

 

Het straffen

Een correctie gebruik je om je paard of pony iets te leren. Als jij boos bent, is het niet de bedoeling dat je dit gebruikt om jouw emoties af te reageren of je paard. Als je je correctie te laat, te langdurig of te zwaar inzet, leert jouw paard of pony hier niets van. Maar wat is nou het verschil tussen het corrigeren en het straffen? Het verschil is de timing en intensiteit van de handeling. Stel, er is een paard die wilt weigeren voor een hindernis. Als je het paard dan een korte tik geeft, meld je hem als het ware dat dit niet de bedoeling is, dat noem je een correctie. Een paard de hele tijd slaan nadat het paard na een weigering en wat zijsprongen weer onder controle is en halt houdt, is geen correctie. De reactie is dan te laat, te langdurig en te zwaar. Je paard of pony krijgt een heel ander beeld van zijn ruiter, en wordt gezien als een agressief monster, en dat als ie luistert naar de hulpen, dat het gestraft wordt. Zo wordt het leren een echte straf. Dat betekent dat je paard of pony waarschijnlijk ook geen zin meer heeft in vrijheidsdressuur, en er niks mee te maken wilt hebben. Dat wil je je paard of pony natuurlijk niet aan doen!

 

--------------------------------------------------------