Recente Tweets
De basis

Achterwaarts


Om te beginnen met vrijheidsdressuur is het aan te raden om te beginnen met een basis. Dit houdt in dat je jouw paard op het grotere werk voorbereid. Na het doornemen van de basis kun je verder werken aan kleinere kunsten en de gevorderde kunsten. Om een vrijheidsdressuur sessie effectief te houden raad ik zelf aan kortere sessies op een dag te trainen. Zes keer tien minuten is véél effectiever dan in een keer een vol uur. Tussendoor kan jouw paard de rust nemen en blijft hij tijdens de sessies geconcentreerd en gemotiveerd. In de basis beginnen we met kleine kunsten en grondwerkoefeningen die jou en jouw paard voorbereiden op het verdere werk in het vrijheidsdressuur. Dit is belangrijk voor jouw paard om zowel misbruik van de kunsten te voorkomen als het happen en bedelen naar voedsel. 

Als de training goed gaat kun je het beste meteen stoppen. Waarom doe je dit? Als het paard een training positief afsluit ervaart hij deze training als positief. Dit betekent dat als je een (lastige) vrijheidsdressuur oefening geoefend hebt en de volgende keer deze oefeningen opnieuw vraagt, dat deze oefening ten opzichte van de vorige training vaak zeer goed uitgevoerd wordt. Het paard heeft de tijd gekregen om de dingen die hij geleerd heeft in de vorige training kunnen verwerken. Als je de training stopt op een slecht moment of wanneer het niet goed gaat is dit een negatieve ervaring en zal deze oefening de volgende keer ook zeker niet soepel verlopen. Als je merkt dat je paard geen zin meer heeft of zijn concentratie begint te verliezen kun je ook het beste meteen stoppen.

 

Wat heb je nodig?

Het is handig om een zweep bij de hand te hebben, hiermee kan je aanwijzingen geven aan jouw paard. Een zweep gebruik voor voor aanwijzingen, hier kun je meer over lezen onder het kopje zweepgebruik. Voor het actief belonen en om goed aan te kunnen geven wanneer een paard iets goed uitvoert raad ik aan om een clicker te gebruiken. Hiermee voorkom je tevens het bedelen naar voedsel. Voedselbeloningen zijn ook een must in het vrijheidsdressuur. Hiermee motiveer je het paard om de oefeningen uit te voeren. Voedselbeloningen kunnen vanalles zijn, je kunt hier voor voer of snoepjes gebruiken, maar ook stukjes wortel of komkommer vinden paarden erg lekker.


Geduld

Dit is misschien nog wel het belangrijkste in het vrijheidsdressuur. Geduld. Dit geldt niet alleen bij het aanleren van nieuwe kunsten, dit geldt voor jouw hele training. Zonder geduld kom je nergens. Vrijheidsdressuur moet een leuke afwisseling blijven, het gaat om de manier waarop je met elkaar om gaat en niet alleen om resultaten. Als je tevens veel geduld hebt en een goede timing hebt wat betreft het belonen van het paard komen de resultaten er vanzelf.


Bijbehorende oefeningen

Aan dit stukje wordt momenteel gewerkt. Excuses voor het ongemak.--------------------------------------------------------