Recente Tweets
De stick


 

Het gebruik van de stick is bij velen nog onduidelijk. Waarom nou voor Natural Horsemanship en grondwerk een stick gebruiken, geen zweep? Doet het geen pijn en is het niet een heel zwaar lomp ding om vast te houden? We willen op deze pagina graag even uitleggen wat nou het goede gebruik is van een stick, en wat niet.

 

Algemeen

Een stick is een harde glasfiber stok die bijna niet te buigen is. Ze zijn er in verschillende lengtes (120 cm is het meest gangbaar, die hebben wij ook. Deze is te gebruiken voor grondwerk, maar ook voor rijden. Daarnaast heb je er een van 90 cm. Deze is bedoeld om mee te rijden, omdat deze wat lichter is). Ze komen natuurlijk ook in veel verschillende kleurtjes.

 

Het gebruik tijdens het grondwerk

Doordat de stick amper buigzaam is, kun je er heel gemakkelijk druk mee uitoefenen op het paard. Zo kun je het op een makkelijke manier laten wijken voor druk. Waar de zweep al snel om zou buigen bij het opvoeren van de druk, blijft een stick natuurlijk vormvast. Hierdoor is goed op 1 bepaalde plek druk uit te oefenen. Daarnaast kun je met de stick je paard hard raken, zonder dat het echt pijnlijk is aanvoelt voor je paard. Een zweep geeft namelijk al een hele striem en knalt keihard op je paard, terwijl een stick hard blijft en dus meer aanvoelt als een trap van een ander paard (en zelfs dan moet je je paard hard raken hoor!).


Gebruik tijdens het rijden

Tijdens het rijden is de stick ook niet bedoeld als Zweep. Wijzelf gebruiken de stick zo af en toe als we rijden, enkel om het wijken voor druk te doen. Je kunt zo op deze manier met neckreining werken (alsof je een soort neckrope hebt), waarbij je de stick links kunt leggen als je rechts wilt, en ook zo andersom. Dit uiteraard naast onze gewichts- en beenhulpen!

 

--------------------------------------------------------