Recente Tweets
Grondwerk

 

Basis oefeningen met Andor, hij is hier ruim 1 jaar oud.

 

Wat is grondwerk?

Grondwerk, is zoals je misschien al kon zien aan de titel, het werken met je paard vanaf de grond. Eigenlijk is het belangrijk dat je bij de eerste kennismaking met een paard eerst een aantal grondwerkoefeningen doorneemt voordat je op zijn rug stapt. Zo maak je kennis met elkaar. Er bestaan oneindig veel grondwerk oefeningen. Bij bijvoorbeeld het paard meenemen aan een halster heb je al te maken met een oefening: het begeleiden.

Tijdens het grondwerk ga je op een speelse manier om met je paard. Hierbij houden we rekening met het natuurlijke gedrag, om op deze manier wederzijdse vertrouwen op te bouwen. De bedoeling is dat je aan je paard duidelijk maakt op een vriendelijke manier dat jij de leider bent, en niet andersom. We werken tijdens het grondwerk voornamelijk met ons lichaamstaal.

 

De basis van het grondwerk

Je leert je paard onder andere respect te hebben voor je persoonlijke ruimte. Het is de bedoeling dat je paard niet in de ruimte mag komen, zo groot als de spanwijdte van jouw armen, zonder jouw toestemming. Doet het paard dit wel, is het dominant bezig, en is jouw rol als leider kleiner geworden. Aan jou de taak om dit met het grondwerk op te lossen! Open je geest, denk positief, niet moet, alles kan. Denk aan wat je wilt bereiken, en niet aan wat je niet wilt bereiken. Verder leer je je paard te leiden en te volgen. Dit op zo’n manier dat het niet met zijn hoofd voorbij jouw schouder komt. Doet ie dit wel, zet jij het paard even terug op de plek waar jij hem graag hebben wilt. Dit probeer je later ook zonder touw, en zal het paard jou moeten volgen. Voel en geniet wat er telkens tussen jou en je paard speelt, gooi alle emoties van je af. Als je alleen bent je paard werkt dit natuurlijk het beste, jij en je paard worden zo langzamerhand een écht team! Weer een stap verder leer je je paard halt te houden en te wachten op jou. Je kunt je paard stil laten staan terwijl jij rondjes om hem heenloopt, wegloopt, en hij moet wachten op zijn volgende opdracht. Ook leer je je paard te wijken voor jouw druk, en via directe – en indirecte druk voorwaarts, achterwaarts en zijwaarts te gaan. Je leert je paard te sensibiliseren, wat inhoudt dat het op jou gaat letten, en zodra jij een bepaalde beweging of commando geef, dat het paard zich er naar gaat gedragen of een reactie hier op geeft. Bijvoorbeeld, jij stap achteruit, je paard komt naar je toe. Jij leg je kuit aan, je paard gaat voorwaarts. Bereid je goed overal op voor, en denk aan de timing. Jij houd je paard goed in de gaten, je paard jou. Naast het sensibiliseren hebben we ook het desensibiliseren. Deze oefening kom je ook in de basis van het Natural Horsemanship tegen, en houdt in dat je je paard ongevoelig gaat maken voor bepaalde voorwerpen. Je leert je paard dat als jij met een (eng) voorwerp over de vacht heen ga, dat het paard hier niet bang voor is en zich ontspannen houdt. Het zal je moeten vertrouwen. Blijf denken aan het geduld. Houd een oefening simpel, en bouw het langzaam op totdat je daar bent wat je écht wilt bereiken. Gaat het niet zo goed? Ga een stap terug totdat je daar bent waar het wél een succes was. We gaan vervolgens verder met de laterale buiging, dat betekent dat het paard met zijn neus naar achteren buigt, en bijna zijn eigen lichaam kan aanraken, aan beide kanten. Dit houdt je paard soepel, en je kunt ook desnoods een “noodrem” installeren voor als je paard er vandoor gaat. Doe zo weinig mogelijk maar zo veel als nodig is. Leer je instructies te doseren. Zodra jouw hulpen dus klein zijn, zal jouw paard ook met deze kleine hulpen op zijn eigen manier reageren. Dit kun je natuurlijk opbouwen, en doe dus minder om meer te bereiken. Wat dus ook bij vele oefeningen een rol speelt, is dat het paard zich leert te kalmeren. Gun een paard om na te denken. Geef je instructie, geef zo veel tijd als nodig is en blijf geduld houden. Ook een paard kan nadenken. We gaan als afsluiting van de basis verder met het werken op de volte (bijvoorbeeld oefeningen zoals het ondertreden), en eindigen het met het loswerken en longeren. Beloon dus alle kleinste inspanningen naar de goede richting. Beloon zo uitgebreid mogelijk, en geniet er van!

Tot zo ver de basis in het kort uitgelegd! Zoals je kunt zien valt er een hoop te doen in het grondwerk. Laten we kijken of dit ook bij jouw paard kan worden toegepast. In de subkopjes van dit menu staan onder andere de oefeningen, maar dan uitgebreid uitgelegd en hoe je dit het beste aan kunt pakken.

 

Waarom het grondwerk?

Zoals je hier boven waarschijnlijk al hebt kunnen lezen, is grondwerk niet zomaar iets. Het is belangrijk, en je kunt hier een hoop problemen mee oplossen. De band tussen jou en je paard wordt sterker, en je paard zal een stuk gehoorzamer worden. Grondwerk is niet alleen belangrijk, maar vaak ook leuk om aan te werken. Je leert onder andere je paard op te voeden en te gehoorzamen met respect, waardoor er wederzijdse vertrouwen ontstaat. Zodra er volgens het paard “enge” dingen zijn, zoals bijvoorbeeld kleine obstakeltjes met het schriktraining, zal je paard zich dapperder gaan gedragen omdat het je vertrouwt. In plaats van weg te rennen, zal het er misschien wel aan snuffelen, of een heel stoer paard zal er helemaal niets van maken. Je dagelijkse omgang met het paard zal verbeterd worden dankzij het grondwerk. Het heeft geleerd zich te gedragen, kalm te blijven, je te volgen, stil te staan, en dankzij het vertrouwen in elkaar komt dit helemaal goed. Je kunt voorspellen wat de reactie zal zijn van je paard op bepaalde situaties. Je voelt elkaar aan, en wat jij voelt, zal het paard ook gaan voelen. In een korte zin, je leert de gevoeligheid van je paard kennen en te kijken naar zijn lichaamstaal. Heb geduld en neem overal de tijd voor. Een oefening hoeft niet in 1 dag te lukken, laat de reactie van jouw paard je duidelijk worden, neem de tijd! Dankzij het ontwikkelen van je eigen gevoel kan je meer dingen bereiken zonder enige hulpmiddelen. Je paard wordt leergierig en nieuwsgierig, het zal een snelle leerling worden. Het paard zal op je letten, wachten op jouw opdrachten, en dus krijg jij alle aandacht. Jullie zullen afspraken met elkaar maken en jullie grenzen bepalen. Veiligheid staat bovenop. Je zult je hulpen hierdoor leren doseren, en je paard wordt daardoor bewuster van zijn eigen lichaam. De concentratie van je paard zal omhoog gaan, en het paard wordt slimmer! Het is net als school, maar dan voor je paard. Het verschil tussen onze school en jullie school is dat het met je paard altijd leuker is! Je zult met je paard een planning maken waardoor je logischer met je paard aan het werk zult gaan, en nadenk bij elke stap die je zet. Je paard zal goed getraind kunnen worden, en blijft soepel, het rijden zal hierdoor ook véél prettiger gaan! Of terwijl in 1 zin… dit alles is teamwork! Alles wat je hiermee bereikt heb je samen gedaan, en er zal veel vertrouwen in elkaar zijn! Veiligheid staat boven!

 

--------------------------------------------------------