Recente Tweets
Lange teugelen


 

Het werk aan de lange teugel is niet het zelfde als lange lijnen (van Emiel Voest). Met langeteugelen loop je bij de achterhand van het paard, en met langelijnen loop je er achter of aan de zijkant vanuit een longeer-positie. Het is een érg leuke afwisseling, en goed voor je conditie!

 

Paarden waar je niet veel mee rijd, zoals ik bij Xara, is het leuk om mee te langeteugelen. Paarden krijgen toch hun beweging, en het is bijna het zelfde als dat je er op zit. Je hebt geen beenhulpen, maar teugelhulpen. Met het rijden is het juist alleen beenhulpen en geen teugelhulpen. Met het langeteugelen loop je dus náást je paard, bij de achterhand, je kunt op deze manier de hulpen beter geven, en het is ook nog eens een stuk veiliger.

  

Robin: Ik ben met Xara het langeteugelen begonnen omdat ik wat meer afwisseling wilde. Ik wil dat Xara lekker in haar lijf kan lopen. Vervolgens ben ik zelf gaan uitzoeken waar de knopjes zaten. Ikzelf vind het zelf een leuke afwisseling, en ik heb het idee dat Xara dit ook leuk vindt. Xara snapte dit vrijwel meteen, omdat ze vroeger voor de sulky op de drafbaan heeft gelopen.

 

De basis van het langeteugelen

Het is altijd handig om wat basisgrondwerk erin te hebben. Daarnaast heb je voor het lange teugelen niet veel nodig. Als lange teugel kun je prima een longeerlijn gebruiken! Toen ik, Eveline, met Hitchcock voor het eerst langeteugelde nádat ik eens les had gehad, heb ik ook gewoon een longeerlijn gebruikt. Het is handig om bij het lange teugelen stemcommando's te gebruiken, of met je houding te werken. Als ik Hitchcock longeer, gebruik ik duidelijk een combinatie daartussen: 1 klak met m'n tong is stappen, 2 is draven en galop is een bepaalde lichaamshouding. Dit heb ik precies zo aan de lange teugel gedaan. Natuurlijk eerste keer alleen gestapt, de tweede keer weer draven erbij. Ik vond het erg belangrijk om hem ook goed terug te kunnen nemen, omdat Hitchcock grote passen maakt wil ik het wel bij kunnen houden. Het is ook veel makkelijker om met een shet aan de lange teugel te werken dan zo'n groot paard als ik heb, haha! Goed, hij moet dus altijd een beetje verzamelder lopen. Nu hoeft dat echt geen halfsteps te zijn, maar gewoon een lager tempo, zowel in stap als in draf. Het is de bedoeling dat je bij de achterhand staat, en niet er voren of er achter! Zodra je hier staat, sta je in een drijvende positie waardoor je paard eerder geneigd is naar voren te gaan. Je sta hier niet alleen handig vanwege deze positie, maar ook als je paard zich om wilt draaien kan je dit blokkeren met je teugels. Vraag niet meteen te veel aan je paard, maar bouw dit langzaam op. Pak in het begin vooral veel stuur-oefeningen erbij, ga een keer slalommen, en maak er een leuk spelletje van! Zodra je van hand verandert, is het de bedoeling dat jij ook aan de andere kant ga staan. Je sta altijd aan de binnenkant, en niet andersom.

 

Toen ik, Robin, met Xara wilde lange teugelen, heb ik eerst veel met haar aan lange lijnen gedaan. Dit was een goede voorbereiding voordat ik verder ging met lange teugelen. Het is belangrijk dat je je paard kunt sturen, maakt natuurlijk niet uit hoe. Met Xara begon ik eerst met een halstertje, maar al snel wilde ze het tempo flink omhoog gooien, en moest ik meerennen omdat ze oh zo graag wilde! Daarom heb ik een ongebroken bit voor haar gekocht, en ze was al wat makkelijker te houden. Als teugels heb ik de longeerlijn gebruikt. Met het lange lijnen liep ik achter Xara, op zo’n afstand dat áls er iets gebeurde, ze me niet kon raken. Ik vertrouw haar hier natuurlijk volledig in, maar voor de veiligheid kun je beter geen risico’s nemen. Ik heb eerst dus bijna een jaar met haar aan lange lijnen gedaan. Dit hoeft natuurlijk niet perse voordat je verder wilt gaan met lange teugelen, het gaat er om dat je controle hebt over je paard. Je kunt m naar voren laten gaan, laten stoppen, en natuurlijk sturen. Later ben ik het lange teugelen op gaan pakken.


En hoe verder?

Inmiddels hebben jij en je paard kennis gemaakt met het lange teugelen. Als je hier écht mee verder wilt gaan kan je natuurlijk ook echte lange teugels kopen. Deze zijn te krijgen in het leer, maar ook in het zelfde materiaal als je leadrope, touwteugels. Het is dat Xara klein is en Robin de leadrope kan gebruiken, anders had ze zelf ook zéker verder gekeken naar touwteugels.

Je zit nu op zo’n niveau dat je verder kunt gaan met de draf. Je kunt je paard aanleren te draven op een stemcommando, of een hulpcommando met je teugels. Het is de bedoeling dat je paard hier op zal reageren, en een overgang maakt naar de draf. Zo kan je ook in draf allerlei stuuroefeningen doen, maar zorg dat je niet al te snel hoeft mee te rennen. Je kunt je paard natuurlijk langzaam laten draven, of meer richting de halfsteps gaan, of eventueel op een volte, dat jij aan de binnenkant loopt. Maak veel overgangen van de stap naar de draf, en de draf naar de stap. Maak ook hier weer een leuk spelletje van.

Een gang verder is de galop. Nu ligt het er ook aan wat voor paard je hebt, en kan je niet altijd de galop aan de lange teugel toepassen. Bij een groot paard zal dit niet zo snel lukken omdat het grote passen maakt. Je kunt natuurlijk in een langzaam verzamelde galop lange teugelen, maar dan ben je nog wel even een tijdje bezig! Met kleinere paarden zoals shetlanders en falabella’s kan je natuurlijk wél de galop proberen. Het moet geen race worden, houd dit een beetje rustig. Zorg dat je niet al te snel hoeft te lopen / rennen, en zorg dat je dit altijd weer goed afsluit! Het is niet de bedoeling dat je je paard niet meer terug kunt nemen en het een wedstrijd wordt.

We zijn weer een stapje verder, en je kunt nu zelf een kant gaan kiezen wat jij graag wilt doen met je paard. Je kunt bijvoorbeeld verder gaan met dressuuroefeningen. Dit is weer anders dan dat je van alles vanuit het zadel vraagt, want met het langeteugelen heb je alleen de teugels, en je stem. Je kunt veel dressuuroefeningen vanaf de grond uitvoeren die je ook vanuit het zadel kan. Zolang je niet gaat rennen, dit geeft namelijk een onrustige invloed op je paard, en ook van jou wordt er veel uithoudingsvoormogen gevraagd. Ook kan je het leuk afwisselen met obstakelparcoursjes, en op die manier de lol er in houden!


--------------------------------------------------------