Recente Tweets
Leiderschap


 

Wat is leiderschap?

Leiderschap is niet het kunnen 'leiden' van je paard. Niet persé in de zin van het wandelen, maar in de zin van de richting op 'leiden' die jij bedoelt. Het is het leidinggeven aan je paard, jezelf als een goede leider opstellen en je eigen leiderschap kunnen vergroten. Op de foto hier boven kun je zien dat ikzelf de leider ben over zowel Sita als Xara.

 

Hoe geef je goed leiderschap?

Een goede leider weet altijd waarover hij het heeft, maar geeft het paard de kans om zich te kunnen ontwikkelen. Een leider geeft het paard een ruimte om te leren, zelf na te denken en te kunnen reageren. Je paard moet leren om de durven en te doen! Dat wil niet zeggen dat hij over je heen mag lopen, je houdt een bepaalde hiërarchie. Jij staat hoger in rang. Je mag best eens een keertje bazig optreden. Je paard heeft zéker inspraak, maar jij bepaald uiteindelijk WAAROM iets gaat gebeuren, WAT er gaat gebeuren, en HOE iets gaat gebeuren! Paarden hebben als kuddedieren erge behoefte aan een goede leider waar ze op kunnen bouwen. Als leider moet je ook (naast of op je paard) de omgeving in de gaten houden. Dit doen de leiders in de kudde namelijk ook. Wanneer jij goed de omgeving verkent (of dat ene enge obstakel), en vervolgens weer wegkijkt, gewoon door gaat, en de rest van de omgeving aan het verkennen bent, zal je paard eerder denken 'Oh, wacht, de leider vindt het niet eng, dus dan is er geen reden voor paniek'. Hierdoor zal je paard minder bang en schrikachtig worden. Sta stevig in je schoenen, als een echte leider. Straal dit maar uit, je paard zal dit begrijpen. Maar! Kijk jij vervolgens in de ogen van het paard? Dan zeg je eigenlijk: "Ik weet het niet meer, wat denk jij? Wil jij de leider zijn?" Dit is dus iets wat je tijdens deze oefeningen vooral niet moet doen.

 

Touw weg → Leiderschap weg?

Wanneer men met het paard aan het touwtje loopt, is er niets aan de hand, omdat men denkt dat het paard toch wel volgt. Maar wat ze zich meestal niet realiseren is dat het paard (die toch wel zo'n 500 kilo zwaarder is dan een mens) zich gemakkelijk los kan trekken als hij geen zin meer heeft om zijn mens te volgen. Daar kan je met kracht echt niet tegenop! Toch, als het paard aan het touw gelaten wordt, is er niets aan de hand en volgt het paard gewoon. Maar... wanneer het touw losgelaten wordt, en men er dan over na gaat denken dat ze niets meer over het paard te zeggen hebben en het gewoon weg kan lopen omdat het los is, stopt het paard opeens met het volgen. En dat is eigenlijk hartstikke logisch!
Jij stelt je namelijk als een leider op wanneer je je paard aan het touw mee laat lopen: je bent zelfverzekerd en je denkt er niet bij na of je paard je volgt: DIT GEBEURD GEWOON, PUNT UIT!
Wanneer het touw dan dus losgemaakt wordt, en jij je realiseert dat je niets meer te zeggen hebt, heb je geen zelfverzekerd gevoel meer en dit merkt je paard meteen door te stoppen met jou te volgen.

Als jij, wanneer je je paard ook zonder touw mee laat lopen, precies hetzelfde over de zaken nadenkt als wanneer je je paard wél aan het touw hebt, zal je paard je gewoon precies volgen zoals het aan het touw doet. Je moet er ook geen seconde bij nadenken dat je paard zou kunnen stoppen met volgen wanneer hij dat wil, nee, je denkt er allen bij na zoals je dat ook zou doen met touw: JE PAARD VOLGT GEWOON, GEEN PROBLEEM!


Wil je meer weten over leiderschap? Neem gerust contact met ons op!


--------------------------------------------------------