Recente Tweets
Loswerken


 

Algemeen

Loswerken ziet er uit als longeren zonder touw. Loswerken is eigenlijk veel meer dan het paard in beweging zetten en rondjes om je heen laten lopen of rennen. Hierbij gebruiken we de paardentaal, die paarden ook in de kudde gebruiken. In de kudde hebben we een drijvende hengst. De hengst zorgt er voor dat alle paarden in beweging komen. Verder heb je behalve veel paarden ook een leidende merrie. Deze merrie is meestal een oudere merrie, omdat zij weet waar het beste gras staat, en het meeste water is om te drinken. Zij heeft meer eraringen dan bijvoorbeel een jaarling. We hebben nu dus een drijvende hengst die voor het tempo zorgt, hij is meestal een beetje achteraan. Ook hebben we hebben een leidende merrie, zij loop altijd vooraan. Wat doet een hengst om zijn kudde in beweging te krijgen? Hij gaat áchter de paarden staan, en maakt wat bewegingen. Dit is het sein om te gaan lopen. De leidende merrie staat vooraan, en neemt alle paarden mee naar waar zij naartoe wilt.

 
Paarden kan je verdelen in 2 verschillende cirkels. We hebben de drijvende cirkel, achteraan, en de leidende cirkel, vooraan. Precies daar tussen zit het centrale snijpunt. Zodra iemand in de drijvende cirkel van het paard komt, gaat het paard lopen. Zodra iemand in de leidende cirkel komt, gaat het paard volgen. Precies op het centrale snijpunt gebeurt er niets, dan blijft ie doen wat ie doet. Hier onder zie je een plaatje van het paard, onderverdeeld in de cirkels. Dit paard is erg gelijk, heeft even grote cirkels, allebei 50%, en het centrale snijpunt bij de singelplek. Nou is het zo dat niet bij elk paard de cirkels even groot zijn. Stel, je hebt een sloom paard die amper vooruit wilt. Dan heeft het paard een kleine drijvende cirkel, en juist een grotere leinde cirkel. Als je nou bijvoorbeeld een snelle arabier hebt, dan heeft het paard weer een grotere drijvende cirkel, en een kleinere leidende cirkel. Dit verschilt per paard, maar dat betekent dat het centrale snijpunt ook verandert! Bij het slome paard zal dit punt meer naar achteren liggen, en bij een snel paard juist meer naar voren. Je kunt dit punt vinden als je bezig bent met loswerken.

 
Het loswerken
Bij het loswerken is nummer 1 in de regels veiligheid. Je moet áltijd op een veilige afstand staan, in wat voor situatie dan ook. Hiervoor heb je een lange leadrope in je hand. Om te beginnen is het slim een ervaren persoon er bij te nemen, om dit allemaal goed te laten verlopen. Met loswerken bij jij zowel de leidende merrie, als de drijvende hengst. Als je gaat loswerken, zorg je er voor dat je dit in een rond gebied doet, als een roundpen. Ook kun je natuurlijk de bak afzetten met touwen om dit te maken.

- Op het eerste plaatje zie je hoe je een paard om laat keren, je blokkeert het paard met de linker arm, en maakt ruimte met de rechter arm.
- Om je paard langzamer te laten gaan of te laten stoppen sta je zoals op het tweede plaatje, met je linker arm iets dichter, en sta je met je navel voor het centrale snijpunt.
- Op het tweede plaatje zie je de centrale positie. (Maak ten alle tijde de ruimte om je paard te laten lopen!)
- Op het derde plaatje zie je de drijvende positie, je maakt ook ruimte met je linker arm om het paard niet in te sluiten, maar de ruimte te geven om weg te laten lopen.

 
Maar hoe laat je je paard dan langzamer lopen tijdens het loswerken? Hiervoor gebruiken we het tweede plaatje. Hier sta je centraal. Je loopt iets meer naar de leidende circel, maar je blijft je paard de ruimte geven. Als je het goed doet, gaat het paard langzamer, of kan je het paard zelfs laten halthouden op de cirkel. Dit is een gevoelig deel van het paard, als je meer naar voren gaat, nodig je je paard als het ware uit om naar je toe te laten komen. Je paard of pony zal nooit iets fout doen met het loswerken, hij spiegelt wat jij hem duidelijk maakt. Het is immers kuddegedrag.

Jouw houding
Tijdens het loswerken is het niet alleen de positie die bepaalt hoe snel het paard zal lopen, of welke richting het op gaat. Jouw houding is ook belangrijk! Je hebt het plaatje hier boven vast al gezien, en er even naar gekeken. Als je paard of pony over de linker hand gaat zoals op het plaatje, heb je je leadrope zo vast dat de "klos" achteraan zit, en het uiteinde met de musketonhaak voor. Dit is om je leadrope te kunnen gebruiken. Je kunt de leadrope bij de achterhand gooien, of bij de schouder. Dit is géén vorm van een join-up, een join-up is iets totaal anders. Stel jouw paard of pony komt te dichtbij, dan kan je de leadrope even naar de schouder gooien. Reageert jouw paard of pony even niet op jouw drijvende positie? Dan kan je natuurlijk de leadrope bij de achterhand gooien. Een paard zal de leadrope nóóit als een strafmiddel zien, mits je het goed gebruikt. 
 
Verder is jouw beweging tijdens het loswerken belangrijk. Jouw beweging doet mee met het ritme van het paard. Stel, het paard is aan het draven, geef jij het ritme aan door met je armen mee te bewegen op de maat. Dit zal ook jouw paard of pony helpen duidelijk te maken in welk ritme het moet draven. Als wil je je paard sneller laten draven, ga je wat meer drijvend staan, maak je de beweging wat groter, je kijkt en wijst waar het paard heen moet en maak ruimte met je arm zodat het paard weg kan. Wat ook wel kan helpen is om je achterste arm op dat moment omhoog te doen, wanneer het binnen achterbeen een stap zet. Zo drijf je je paard naar voren. Wil je jouw paard of pony langzamer laten gaan, ga je iets meer leidend staan, en maak je de beweging wat kleiner. Het zelfde geldt voor de galop, je maakt met je armen een soort "huppeltje" op de maat van de galop, en zo ga je verder.

 
Loswerken in de praktijk
Nadat je deze tekst hebt gelezen, zou je vast meteen willen beginnen hiermee. Het loswerken is niet zo simpel als het lijkt, er zit ook veel uitdaging in. Om te beginnen laat je je paard of pony even alleen in de omgeving, zodat het dit kan herkennen. Als het paard hier een beetje op uitgekeken is, ga je kijken hoe het paard reageert als jij er bij kom. Je hebt zijn reactie gezien, en kan nu beginnen. Als eerste ga je het met je paard hebben over tempobepaling. Je ga nog niet meteen samen op de cirkel. Je stapt drijvend richting je paard om het paard te laten versnellen, en zodra je reactie ziet loop je weer naar achteren om je paard weer langzamer te laten gaan. Dit herhaal je een aantal keren, totdat het duidelijk is dat jij het tempo bepaalt. Daarna kan je beginnen met het werken op de cirkel. Hier hebben we al veel over uitgelgegd hier boven, dus zou je nu ongeveer wel weten hoe dit moet. Als je ook op de cirkel begint met overgangen stap-draf, kan je zoeken waar het centrale snijpunt ligt. Je moet namelijk telkens van positie veranderen, leiden-drijvend-centraal. Je gaat dus als eerste zoeken naar dit punt. Elke keer dat je aan het loswerken bent doe je dit, want het centrale snijpunt kan ook zijn opgeschoven. Ook zorg je er voor dat de voorste hand waar jij je musketon in vast hebt, altijd open blijft zodat het paard weg kan lopen. Al sta je met die hand wat meer naar voren, houd je je paard tegen en kan het niet lopen voorwaarts weglopen. Zorg er dus voor dat je altijd ruimte maakt zodat het paard voorwaarts weg kan lopen. Doe je dit niet, zal jouw paard hier op reageren door om te keren, te stoppen, of iets in die richting. In (bijna) alle gevallen dat het niet goed gaat met het loswerken ligt het aan de mens, en niet aan het paard. Jij probeert de taal te spreken die een paard natuurlijk al kent, en niet andersom.
 
Als je klaar bent met het loswerken nodig je je paard uit door naar het leidende gebied te lopen, navel in te trekken, en naar achteren te lopen. Als het goed is komt jouw paard of pony naar je toe, zoniet klik je even de leadrope er aan vast, begeleid je paard waar jij hem heen wilt, en kun je m eventueel een aai geven. Jouw paard heeft het goed gedaan.


- Op het eerste plaatje zie je de reactie van Sita in haar omgeving.
- Op het tweede plaatje zie je de ractie van Sita als ik bij haar in de omgeving kom.
- Op het derde plaatje doen we tempobepaling, ik loop naar de drijvende cirkel om te versnellen, en loop weer terug om haar vervolgens weer langzamer te laten gaan.

- Op het eerste plaatje laat ik Sita halthouden op de cirkel, ik sta leidend.
- Op het tweede plaatje sta ik drijvend, Sita draaft.
- Op het derde plaatje sta ik bij Sita op het centrale snijpunt.

- Op het eerste plaatje zie je me drijvend staan op de cirkel.
- Op het tweede plaatje loopt Sita niet door, ik gooi de leadrope achter haar, dit is de reactie.
- Op het derde plaatje zie je dat ik Sita uitnodig te komen.

Omdat loserken niet een vand e makkelijkste dingen is, mag je hier natuurlijk altijd vragen over stellen. Twijfel niet contact met me op te nemen, hier ben ik immers voor.

Veel plezier!

--------------------------------------------------------