Recente Tweets
Schriktraining


Schriktraining is een leuke afwisseling op het andere werk dat je doet met je paard!

 

Schriktraining help echt om zelfvertrouwen te 'kweken' bij paard én mens. Je paard voelt precies wat jij ook voelt bij verschillende obstakels, en zal hier ook op reageren. Ben jij niet helemaal zeker, dan wantrouwd je paard nog meer bij een oefening. Het helpt niet af een toe eens schriktraining te doen bij een nerveus paard, nee, je zult dit vaker moeten doen en steeds moeilijkere oefeningen erbij pakken wil het effect hebben! Na een jaar is een paard of pony alles weer vergeten, en zou je toch weer opnieuw moeten beginnen. Het beste is dus om dit af en toe een beetje bij te houden.
 
Wat heb je nodig voor een schriktraining?
Een goede basis in het grondwerk. Je moet je paard kunnen sturen, stoppen en achterwaarst laten gaan over obstakels, dus het is wel een vereiste dat je je paard die dingen goed kunt laten uitvoeren op jouw commando. Verder kun je het beste beginnen op de grond, en daarna pas in het zadel. Meestal vinden paarden of pony's schriktraining enger in het zadel dan op de grond, omdat ze meer zelfvertrouwen nodig hebben. Draag hierbij daarom áltijd een cap als je er op zit. Een goed stevig halster en touw zijn goede materialen om mee te werken. Vooral met een touwhalster kun je met druk werken en de druk weer meteen loslaten, dit is véél effectiever dan een gewoon stalhalster. Als je op de grond werkt, vooral met schriktraining, raden wij aan handschoenen te gebruiken. Als een paard of pony écht iets eng vindt, en het touw glijdt door je handen, heb je pijnlijke brandwonden. Ook met brandwonden hebben wij ervaring. 
 
Materialen
Er zijn vele verschillende materialen om schriktraing mee te doen. Paraplu's, pilonnen, zeiltjes, tenten, vlaggetjes, paardenballen, balkjes, de grasmaaier, bruggetjes, noem maar op! Er is altijd wel iets op stal wat jouw paard of pony eng vindt, altijd handig om hier eens mee te oefenen!

Hoe ga je te werk?
Laat je paard aan elk object zoveel mogelijk ruiken, knagen, knauwen, trappen en slopen: het dier desensibileert zichzelf!! Ook prikkelt dit zijn nieuwsgerigheid. Is je paard erg bang, dan kun je zoveel mogelijk rondjes om het object lopen, steeds wat dichter bij. Dit zowel links als rechts, omdat het vanuit elk oog een andere positie is, en als het ene oog het obstakel wel kent, is het voor het andere oog een totaal nieuw object. Is je paard erg dichtbij, dan loop je meteen weer weg en geef hem rust! Zo weet je paard dat als hij zodicht mogelijk bij het voorwerp komt, hij vanzelf weer rust krijgt. Let erop dat je controle houdt over je paard, maar ga niet sjorren en trekken als je paard weg wilt. Loop dat gewoon een rondje verder, tot je weer de aandacht van je paard hebt, en probeer het opnieuw. De aanhouder wint!

--------------------------------------------------------