Recente Tweets
VrijheidsdressuurVrijheidsdressuur is het aanleren van circuskunsten in vrijheid. Paarden worden gemotiveerd door middel van voedselbeloningen om circuskunsten te leren. Bekende trucs van het vrijheidsdressuur zijn het buigen en het steigeren. Bijna alle paarden vinden vrijheidsdressuur een leuke afwisseling. Hierbij staat het motiveren en belonen centraal. Er wordt geen vorm van dwang toegepast. Ieder gezond paard kan vrijheidsdressuur leren*. Elk paard reageert weer anders en hoofdzakelijk de trainer bepaalt hoe lang het duurt voordat een paard een trucje heeft geleerd. Dit heeft voornamelijk te maken met timing. Kun jij je paard motiveren en beloon jij op het juiste moment? Ben jij consequent tijdens je training en hoe corrigeer je voedselgerichte paarden? Dit allemaal speelt een rol bij het aanleren van een trucje.

In het vrijheidsdressuur spreek ikzelf over kleinere, gevordere en grotere kunsten. Voorbeelden van kleinere kunsten zijn een voetje geven, kusje  geven en achterwaarts. Ook ik over gevordere kunsten. Dit is net een stapje verder dan de kleinere kunsten. Hierbij kun je denken aan een spagaat of een spaanse pas. Een spaanse pas is bijvoorbeeld een uitbereiding van het voetje geven. Grotere kunsten zijn het steigeren, liggen of buigen.

Hoe meer geduld je hebt, hoe meer tijd je aan je kunsten besteed, hoe beter je resultaat. Als je begint met vrijheidsdressuur begin je met de basis. Een goede basis is belangrijk om onder andere te voorkomen dat jouw paard voedselgericht gedrag gaat vertonen. Veel van de oefeningen uit de basis kunnen van pas komen bij het aanleren van nieuwe kunsten. Aangeraden wordt om een "volgorde" aan te houden als je nog niet ervaren bent, namelijk de basis - kleinere kunsten - gevorderde kunsten - grotere kunsten. Door de kleinere kunsten bouw je meer ervaring op en leer jij als trainer hoe je het beste kunt reageren op het paard en wanneer jij de gewenste reactie krijgt. Je word hier handiger in. Ook zijn deze kleinere kunsten er om het later te kunnen uitbereiden (bijvoorbeeld van een voetje naar de spaanse pas). Omdat grotere kunsten risicovoller zijn is mijn ervaring dat je hier beter even mee kunt wachten. Er kunnen situaties voorkomen waarin het paard de kunsten kan misbruiken en het ongewenst uit kan voeren. Bij kleinere kunsten is dit minder erg, dit kun je makkelijker corrigeren. Je leert hoe je het beste kunt reageren op deze situatie. Leer jij je paard gelijk een grotere kunst aan zoals het steigeren, dan is het risico groter dat dit uit de hand kan lopen. Daarom is het beter om geen risico te nemen en alle kunsten rustig op te bouwen.


*Als jouw paard jonger is dan 2,5 jaar wordt het niet aangeraden om oefeningen te vragen zoals de spagaat, spaanse pas en de grotere kunsten. Omdat het paard nog in de groei is kan dit erg belastend zijn, zowel geestelijk als lichamelijk. Wel kun je kleinere oefeningen aanleren zoals voetje geven en kusje geven. Er is geen maximum leeftijd voor het vrijheidsdressuur. Wel moet je er rekening mee houden dat oudere paarden last kunnen krijgen van de gewrichten of minder sterk zijn dan jongere paarden. Ook voor deze paarden raad ik niet aan om grotere of belastende kunsten te leren. Let hierbij ook op hoe jouw paard reageert op bepaalde oefeningen. Er zijn ook oudere paarden die dit nog prima kunnen. Geeft jouw paard aan dit geen prettige oefening te vinden, ga hier dan ook niet mee verder!

 


--------------------------------------------------------


Mijn verhaal

Ik was ongeveer 10 jaar oud toen ik een circus bezocht. Voltige vond ik altijd het leukste om te zien. Ik fantaseerde veel over hoe het zou zijn om zelf eens voltige te doen. Maar hoe begin je ingodsnaam met voltige? Iets in die richting leek mij erg tof, maar voltige leek mij iets te onwerkelijk. Later zag ik een circusact waarbij paarden allerlei circuskunstjes deden. Dat was het! Dat zou ik nog wel eens kunnen proberen, een hond kun je toch ook vanalles leren? Waarom zou je een paard dit niet kunnen leren? 

Toen ik in 2009 naar Apassionata (paardenshow) ging zag ik ditzelfde nog eens. Circuskunstjes met een paard. Ik begon er wat serieuzer over na te denken en zocht informatie op het internet. Ik bestelde een boek over vrijheidsdressuur en zocht contact met verschillende vrijheidsdressuur-trainers. Ik kreeg een verzorgpaardje Xara (momenteel eigen paard) en probeerde haar een aantal kleine trucjes te leren. In het begin werd ik erg uitgelachen, wie leert een paard nou kunstjes? Bovendien was Xara een "draak" en kon niemand er iets mee. Het vrijheidsdressuur pakte erg goed uit en beide begonnen we steeds meer ervaring te krijgen. Op deze manier is het trainen in circuskunsten voor mij begonnen.


--------------------------------------------------------