Recente Tweets
Zweepgebruik


Het is vaak nog niet helemaal duidelijk hoe er in het vrijheidsdressuur omgegaan wordt met de zweep. Bij een zweep wordt al snel een negatief beeld gekoppeld. Bij het vrijheidsdressuur heeft de zweep een handige, veilige en positieve functie.
 
Waarom de zweep?
In het vrijheidsdressuur wordt er vrijwel altijd met een zweep gewerkt. Een zweep wordt hierbij als "aanwijsstok" gebruikt. Doordat je een zweep gebruikt voor het vragen van de oefening voorkom je dat jouw paard "zomaar" oefeningen uitvoert zonder dat jij dit vraagt. Als jij je paard leert dat het een been moet optillen zodra jij met je hand tegen de schouder tikt kun je gevaarlijke situaties krijgen.
Als voorbeeld: Twee kinderen poetsen het paard in de box. Kind 1 poetst de borst, kind 2 de schouder. Omdat het paard geleerd heeft zijn been op te tillen als jij de schouder aanraakt zal het paard dit uitvoeren. Kind 1 krijgt vervolgens een hoef tegen de knie.
Een zweep is dus een veilig hulpmiddel. Het paard zal alleen het been optillen als jij dit vraagt met de zweep omdat jij dit op deze manier hebt geleerd. 

Ook wordt een zweep gebruikt voor de afwerking. Oefeningen zien er vaak netter en gecontroleerder uit zodra jij met een zweep werkt. Probeer je commando met de zweep zo klein mogelijk te houden. Dit kijkt prettiger voor de toeschouwer en is fijner voor het paard om mee te werken. Als jij jouw paard bijvoorbeeld in het compliment vraagt, vraag je dit 1 of 2 keer met een aanraking van de zweep op het been. Probeer geen continue commando te geven zoals het regelmatig tikken op het been. Dit kun je vergelijken met dat jouw ouders continue aan je vragen: "Ga je nu afwassen? Ga je nu afwassen? Ga je nu afwassen?" 1 of 2 keer vragen is voldoende. Op deze manier houd je de rust er in en is dit prettiger werken voor zowel jezelf als voor het paard.


--------------------------------------------------------

Mijn verhaal
Ik was eens met Sita in de duinen om een aantal foto's te maken van kozakkenvoltige. Achter een heuvel lag een mooi klein "strandje". Het leek mij onwijs tof om hier een foto te maken als Sita in het zand lag. Ik had veel spullen mee zoals prikpaaltjes en stroomdraad dus een zweep had ik niet bij me. Het commando om Sita te laten liggen is een aanraking met de zweep op haar buik. Ik probeerde dus met mijn hand kleine klopjes te geven op die plek. Sita deed wel haar hoofd naar beneden om een plekje te zoeken maar keek me vervolgens vragend aan of ze dit eigenlijk wel mocht. Ze ging dus niet liggen omdat ik haar geleerd had dat dit niet mocht zonder zweep. Ik pakte een prikpaaltje die ik meegenomen had en raakte haar daarmee aan op de buik. Nog geen seconde later lag ze in het zand. Zo zie je maar, een goed getraind paard is leuk, maar vergeet dus niet om je zweep mee te nemen! Deze foto staat op de Home pagina van de website.

--------------------------------------------------------