Recente Tweets
Compliment 

Het compliment is een van de meest bekende buigingen, die je al snel voor je ziet als je aan een circus denkt. Het compliment is niet erg lastig aan te leren, maar let er op dat je dit wel op het juiste moment beloont. Voor een goede basis, moet jouw paard hier voor eerst de spagaat kennen, voordat je hiermee aan de slag gaat. Dit kun je later ook eventueel onder het zadel aanleren.

 

Methode 1:

Voor deze methode moet je paard de spagaat al kennen. Zonder spagaat kan het gebogen been tegen de achterhoef komen, waardoor het paard uit balans is en een minder mooi resultaat geeft. Hierdoor kan het voorbeen niet mooi gestrekt zijn, en de achterhand staat uit balans. Als eerste pak je vanuit de spagaat het been van je paard. Geeft jouw paard een voetje, beloon dit eerst. Terwijl je het been oppakt, kan je met je andere hand eventueel het hoofd naar beneden lokken tussen de benen. Zakt jouw paard als iets meer? Dan beloon je dit uiteraard. Blijf dit herhalen, het been hoeft niet meteen op de grond (tenzij je paard dit zelf aanbiedt natuurlijk). Vraag je paard stapje voor stapje steeds een stuk dieper te gaan met het been, totdat het lukt om het been te pakken en op de grond te zetten. Blijf dit herhalen over een aantal dagen, als jij het been pakt vanuit de spagaat, moet het paard met zijn been gebogen op de grond staan. Zakt jouw paard niet? Dan kan je eventueel zodra jij het been vast hebt de klassieke buiging vragen, of sowieso de druk op de singelplek geven. Zodra dit eenmaal goed op commando staat, kan je dit eventueel uitbereiden tot een zweepcommando. Terwijl je het been van je paard weer oppakt, neem je in je andere hand je zweep en geef kleine tikjes hier tegen. Ook dit blijf je herhalen. Probeer steeds minder steun te geven met je hand, laat het paard meer zelf doen, en geef zo veel mogelijk aanwijzingen met de zweep. Het paard  moet zelf zijn been optillen, jij ondersteunt slechts als het been niet genoeg gebogen is. Laat het paard dit steeds meer zelf doen, totdat jij geen steun meer hoeft te geven. Zodra dit lukt, beloon je dit uiteraard uitgebreid, en kan je later waarschijnlijk ook vanaf de rug vragen.

 

Let op het volgende:

- Voor een goede balans eerst een spagaat

- Bouw dit langzaam op.


Uitbereidingen:

- Knielen

 

--------------------------------------------------------