Recente Tweets
Laterale buiging


 

Met de laterale buiging is het de bedoeling dat je paard met zijn neus een plek bij zijn schoft aanraakt. Dit zowel links als rechts worden uitgevoerd. Dit is een gezonde en gymnastische oefening voor je paard, dus om dit regelmatig te herhalen is niet verkeerd. Deze oefening kom je zowel in het vrijheidsdressuur tegen als in het grondwerk.

 

Methode 1:

In deze methode leer je de laterale buiging door middel van het lokken met iets lekkers. Laat het paard merken dat je iets lekkers hebt, en breng het richting zijn schoft. Dit hoeft in het begin geen grote afstand te zijn. Gaat jouw paard hier heen met zijn neus, beloon je. Geef ondertussen je commando voor deze truc. Dit kan een stemcommando zijn, een aanraking of beweging. Ikzelf raak als commando met mijn vinger de schoft aan. Zo ga je steeds een stukje meer richting de schoft vragen. Dit kan je zowel links als rechts aanleren, en kan ook vanaf de rug gevraagd worden zoals op de foto.

 

Methode 2:

De laterale buiging leer je in deze methode aan je paard door middel van druk. Geef lichte druk op de lijn, richting de schoft. Reageert jouw paard hier niet op? Dat bouw je de druk langzaam op, of houd je deze vast. Zodra het hoofd van jouw paard een beetje de goede richting op gaat, laat je de druk gelijk los en kun je dit eventueel motiveren met een beloning. Voor het vrijheidsdressuur: Bedenk een commando die je wil gaan vragen voor de laterale buiging. In het grondwerk wordt de laterale buiging vaak gevraagd door de lijn richting de schoft te leggen en met druk te werken. Om Sita de laterale buiging op commando te vragen duw ik met mijn vinger tegen haar schoft aan. Probeer nu het hoofd iets dichter bij de schoft te brengen dan de vorige keer. Dit kun je proberen door middel van herhaling, of na het loslaten van de druk opnieuw de druk op te bouwen om zo nog een stukje verder te komen. Geef tegelijkertijd (in het vrijheidsdressuur) je commando, beloon dit weer. De eerste keer dat dit geoefend wordt hoeft het paard niet meteen de schoft aan te raken. Alle kleine stapjes zijn een goed begin. 

 

Let op het volgende:

Lukt het niet om jouw paard een laterale buiging te doen, of denk je dat het paard het niet KAN? Laat er dan iemand naar kijken die hier verstand van heeft. Misschien zit het paard dan vast in zijn hals. Dit is dan ook een gezonde oefening om zo nu en dan te herhalen.

 

Uitbereidingen:

- Koothappen

- Dekje van de rug af pakken


--------------------------------------------------------