Recente Tweets
Spaanse pas


 

De spaanse pas ziet er spectaculair uit, en erg chique. Je paard loopt in stap, maar tilt de voorbenen hoger op. Dit zie je vaak terug in de Spaanse rijscholen. Het is niet lastig om aan te leren, mits je op het goede moment beloont. We werken hierbij met de jambette, dus ook deze truc moet jouw paard of pony al kunnen beheersen.

 

Methode 1:

De spaanse pas is gelukkig niet moeilijk aan te leren. Het is de bedoeling dat je op het goede moment beloont, zodat je de spaanse pas makkelijk kunt uitbereiden. Hierbij kan je eventueel met een clicker werken. We beginnen bij het begin. Probeer eerst de jambette op een iets ander commando te vragen, namelijk bij de borst. Zoals je misschien ziet op de foto is dit later mijn commando geworden om de spaanse pas aan te geven. Dit beloon je natuurlijk. Om nu met het echte werk te beginnen, vraag je je paard langzaam te stappen. Het is handig om een halstertouw erbij te hebben, om je paard of pony voorwaarts te houden. Je kunt in het begin kiezen om er alvast naast te lopen, maar als jouw paard  dan lastiger is om voorwaarts te houden, kan je natuurlijk ook ervoor kiezen om er voor te lopen. Pas op, houd genoeg afstand tussen jou en je paard als je er voor kiest er voor te lopen, want een hoef tegen je knie is niet prettig. Tijdens het stappen vraag je op het moment dat het voorbeen aan de beurt is, om een jambette te maken. Houd nog steeds je paard of pony voorwaarts, en beloon de kleinste stapjes richting de spaanse pas. Blijf dit herhalen met in het begin 1 been, totdat jouw paard begrijpt dat het voorwaarts moet blijven, én zijn been omhoog moet doen. Later kan je probere het tweede been er bij te vragen. Beloon weer de kleinste stapjes, en overvraag je paard of pony niet. Begin met 2 stapjes, later 4, en bouw het zo langzaam op! Zodra het dus lukt om de spaanse pas op commando te zetten, kan je er eventueel proberen naast te lopen. Als je dit al deed, is het alleen maar gunstig. Probeer weer met je halstertouw je paard of pony voorwaarts te houden, en vraag met het zelfde commando (in dit geval met de zweep op de borst) je spaanse pas. Dit hoeft natuurlijk niet een perfecte vloeiende pas te zijn, zolang het er maar een beetje op lijkt. Hoe vaker je dit vraagt, hoe mooier en vloeiender het zal worden. Beloon op de hoogste momenten van de benen om het er nóg sierlijker uit te laten zien. Dit kan je later ook eventueel vanaf de rug vragen.

 

Let op het volgende:

Zorg als je de spaanse pas vanaf de voorkant vraagt, dat er genoeg ruimte tussen jou en het paard zit. Een hoef tegen je knie is niet prettig!


Uitbereidingen:

- Spaanse draf


--------------------------------------------------------