Recente Tweets
Beginnende kunsten 2

 


Beginnende kunsten zijn kunsten die je vanaf het begin al aan je paard kunt leren. 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Paarden flemen van nature als ze een onbekende geur ruiken. Op deze manier kunnen ze de geur beter in zich opnemen. Dit is makkelijk op commando te zetten, het flemen wordt in het vrijheidsdressuur ook vaak "lachen" of "smile" genoemd.

 

Methode 1:

In de eerste methode leer je je paard het flemen door het te laten happeren naar voer. Als je het paard op het juiste moment beloont zal hij snel snappen wat je van ze wilt. Hierbij is het handig voedselbeloningen te gebruiken en een clicker, om alles precies aan te geven en bedelen te voorkomen. Om te beginnen houd je iets lekkers in je hand, als voorbeeld nemen we een paar biksjes. De meesten willen als commando voor het flemen een vinger in de lucht, dus maken we daar bij deze methode gebruik van. Zodra jij een of meerdere biksjes in je had hebt, maak je hier een vuist omheen, en doe je je vinger in de lucht als commando. Je begint met je hand tegen de mond van je paard of pony aan te houden, en laat hem of haar even ruiken dat jij wat lekkers in je hand hebt. Zodra jouw paard of pony ruikt dat jij iets lekkers hebt, zal het proberen door met zijn lippen te flapperen het biksje te bereiken. Dit beloon je goed, en herhaal dit. Je probeert met je hand steeds meer afstand te nemen van de mond, en zet zo eigenlijk het "flapperen van de lippen" op commando. Dit blijf je vaak herhalen, totdat het lukt om dit flapperen uit te bereiden tot een echte fleem. Nu beloon je alleen nog maar (handig om hierbij een clicker te gebruiken) het flemen als je paard of pony nét even iets langer zijn lip omhoog heeft! Als jouw paard dit door heeft, zal het langer zijn lip omhoog houden, en ga jij al richting een echte fleem!

 

Methode 2:

Voor de tweede methode heb je een bepaalde geur nodig. Dit bijvoorbeeld hoefvet zijn, shampoo, azijn, vliegenspray, zonnebrand, en zo kan je zelf nog wel meer bedenken! Paarden en pony's flemen als ze een onbekende geur ruiken. Door te flemen kunnen ze de geur beter in zich opnemen, en daar gaan we nu gebruik van maken. Het ene paard fleemt sneller dan het andere paard, dus hoe meer verschillende geuren jij hebt, hoe sneller jouw paard zal flemen. Als je hebt ontdekt wanneer jouw paard of pony fleemt, probeer je hier een commando aan vast te plakken. Een veelgebruikt commando is bijvoorbeeld je vinger in de lucht. Als je hierbij ook je stem gebruikt, en bijvoorbeeld "fleem" zegt en een clicker gebruikt, zal je paard of pony dit ook sneller begrijpen. Dit herhaal je net zo lang met je (verschillende) geur(en), totdat het lukt jouw paard of pony te laten flemen op jouw commando!

 

Let op het volgende:

- Weet wat voor geur je gebruikt, het mag níet schadelijk zijn voor je paard of pony!

- Als je paard gaat happen of bedelen naar snoepjes moet je dit vanaf het begin al goed negeren, of als het echt erg word gewoon een tik op de neus geven! Daarom raad ik ook een clicker aan.

 

Voorkomende problemen:

Het meest voorkomende probleem met het flemen is dat het paard of de pony begint te bedelen. Ik werk zelf met een clicker, om precies aan te kunnen geven wanneer een paard het goed doet en een beloning mag, en wanneer niet. Dit kun je oplossen door vanaf het begin al goed te negeren, of als ze al echt naar je zak beginnen te duiken of je in je hand te zoeken, kan je het beste gewoon meteen een tik op de neus geven. Het is geen prettig gevoel als je paard of pony alles voor het voer doet, en niet voor jou. Je mag best een keertje streng hier in zijn, en je stem speel hierbij ook een grote rol. Zodra jouw paard of pony dit gedrag vertoont en jij zegt: "Wil je die alsjeblieft niet meer doen, lieve pony?", dan klinkt dat voor jouw paard als een heel vriendelijk iets, dus denkt ie dat ie het goed doet. Jouw paard verstaat natuurlijk niet wat je zegt, maar je kunt door middel van stemgebruik goed duidelijk maken wat je bedoelt. Stel, jouw paard zoekt weer naar voedsel, kan je het beste iets strengs zeggen zoals "NEE!" of "Foei", of "Hou daar es mee op!" enz. Dit mag best streng klinken, en des te eerder is het over. Dit soort gedrag laat je natuurlijk niet toe. Herhaal goed het “voedsel weigeren”, ook dit kan helpen te voorkomen dat je paard of pony in je zakken duikt.

 

Vanuit het natuurlijke gedrag:

Flemen is niet alleen een kunst die je ziet in het vrijheidsdressuur. Ook vanuit het natuurlijke gedag zie je paarden regelmatig flemen. Waarom flemen de paarden? Een paard doet dit wanneer het een bepaalde geur ruikt, en het niet kent of beter in zich op wilt nemen. Hier door kunnen paarden beter ruiken. Probeer je paard maar eens verschillende dingen te laten ruiken zoals zonnebrand, pindakaas, vliegenspray of iets anders leuks. Behalve dat dit erg nuttig is voor je paard, ziet het er ook nog grappig uit! Een leuke kunst om op commando te zetten dus!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Targetten is een van de basis trucs. Je vraagt je paard iets aan te raken met zijn neus, wat je later kunt uitbereiden naar Oppakken en aangeven. Ook kan je dit goed gebruiken als je verder ga met bijvoorbeeld buigingen, of je paard iets laten targetten wat ie toch nog een beetje eng vindt.


Methode 1:

Het is erg makkelijk om je paard iets aan te laten raken. Het ene paard snapt het sneller dan het andere paard, maar bij de meesten kunnen ze binnen 10 minuten al iets aanraken op commando. Maak het in het begin niet te moeilijk. Pak een target (voorwerp) dat je paard aan moet raken, als voorbeeld een borstel. Boven het hoofd iets aanraken vind een paard meestal moeilijk, en kan je beter later als uitbereiding doen, dus beginnen we laag onderaan. Zodra je paard met zijn neus in de buurt komt van het voorwerp beloon je dit. Herhaal dit een paar keer, je paard gaat als het goed is nu begrijpen dat het met zijn neus in de buurt moet komen, of zelfs al weet dat het het voorwerp aan moet raken. Nu ga je alleen belonen wanneer je paard het aanraakt. Als het paard in het begin echt dichtbij komt met zijn neus, kan je dit eventueel ook belonen. Dit herhaal je ook weer een paar keer, totdat jouw paard doorheeft dat het met zijn neus het voorwerp aan moet raken. Verzin er nu een commando bij, bijvoorbeeld "touch!". Ook kan je er eventueel een beweging bij maken, bijvoorbeeld naar het voorwerp wijzen, of er zachtjes op tikken. Als je paard dit steeds beter begrijpt kan je kijken of het ook lukt als je het voorwerp verplaatst. Beloon weer zodra jouw paard dit aanraakt, en probeer het op verschillende hoogtes, verschillende kanten. Als ook dát goed gaat kan je een ander voorwerp pakken en je commando geven voor het targetten. Misschien begrijpt je paard het nog niet helemaal met een nieuw voorwerp, dan beloon je weer zodra het in de buurt komt. Hoe meer verschillende voorwerpen jij gebruikt, hoe makkelijker voor je paard het wordt om te snappen dat het targetten een trucje is voor verschillende voorwerpen, en niet alleen voor bijvoorbeeld de borstel. Als uitdaging kan je proberen om het voorwerp ergens neer te leggen, zodat het paard er naar toe moet lopen om het aan te raken.


Vanuit het natuurlijke gedrag:

Dat paarden uit zichzelf dingen aanraken is natuurlijk hartstikke logisch. Ze raken continue met hun neus verschillende dingen aan, misschien wel om gras te vinden, bij zn maatje, of bij... enge obstakels! Als een paard wilt onderzoeken of iets eng is, ruikt het eerst aan het "enge" voorwerp, en raakt het aan. Veel paarden beoordelen daarna wat ze er van vinden. Sita vond bijvoorbeeld nadat ze een paardenbal had aangeraakt, de paardenbal erg eng, en Xara dacht meteen "oh leuk, hier kan je mee spelen!". Zo verschilt de reactie van een paard per onderwerp, en met het targetten kan je je paard natuurlijk ook vragen het "enge obstakel" nogmaals aan te raken!


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Met het teruglopen heb je als het goed is al kennis gemaakt in de basis. Met deze methodes leren we het teruglopen aan door middel van druk, en beginnen op de grond voordat je er op ga zitten. Ook voor het teruglopen zijn veel commando’s te bedenken zoals bijvoorbeeld "terug", "back", "back-up" of bijvoorbeeld een geluidje.

 

Methode 1:

Je staat klaar met je paard, en hebt hem een halster omgedaan met eventueel een touw. Je duwt lichtjes tegen de borst van je paard aan, en bouw deze langzaam op totdat het een stapje terug doet. Zodra hij / zij een stapje achteruit zet beloon je dit en laat je de druk meteen los. Door de druk weg te nemen geef je het paard weer zijn vrijheid terug, wat op zich van zichzelf al een beloning is. Om je paard te motiveren kan je hier voedsel bij gebruiken in combinatie met eventueel een clicker. Verzin een leuk commando, dit kan zowel een gebaar zijn als een stemcommando, of een combinatie. Ga steeds een stapje verder, misschien lukt het nu wel 2 of 3 pasjes, en later misschien wel 4 of 5! Herhaal dit totdat je paard wat meerdere stapjes achteruit kan doen. Als dit allemaal lukt ga je kijken of het lukt met alleen je commando. Als dit niet werkt, doe je een stapje terug en werk je weer met de druk in combinatie met je commando. Zodra dit wel allemaal goed gaat kan je wat uitdaging proberen te zoeken, door bijvoorbeeld zelf te blijven staan terwijl je paard terug loopt, of juist terwijl je er achter of er naast loop. Stop op het juiste moment zodra het goed gaat, en overvraag je pony niet. Val niet steeds in de herhaling door alleen maar het teruglopen te vragen, maar doe tussendoor ook een ander leuk kunstje om dit leuk af te wisselen met je paard.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tijdens het voedselweigeren laat jij je paard een hand met voer zien. Je paard mag dit niet opeten, todat jij het signaal geef dat dit wel mag. Dit signaal is jouw beloningssignaal. Je kunt werken met clickertraining, of als jij vaak "goedzo" zegt, of een ander beloningssignaal hebt, kun je dit toepassen met het voedsel weigeren. Hiermee voorkom je het bedelen bij je paard of pony, en leer je je paard dat het enkel het voedsel mag pakken als beloning, dus niet zomaar tussendoor. Je paard zal ook niet zomaar je zakken in duiken of je handen controleren op voedsel. Iets wat je liever niet hebt tijdens het vrijheidsdressuur.


Methode 1:

Het voedsel weigeren is niet lastig aan te leren, en is érg handig om het bedelen tijden het vrijheidsdressuur te voorkomen. Je paard mag het voer niet eten voordat jij hebt gezegd dat het wel mag. Je neemt het voedsel in je hand, als voorbeeld neem ik biks. Zodra het paard met zijn neus in de buurt komt om het uit jouw hand te pakken zeg jij "NEE". Wilt het paard al met zijn lippen het voedsel opeten, vouw je om het voedsel een vuist, en tik je eventjes met je knokkels tegen de onderkant van het hoofd aan. Doe dit niet te hard, maar wel duidelijk genoeg dat je paard dit niet op mag eten zonder jouw toestemming. Blijf deze stap een paar keer herhalen, en geef na een tijdje je commando zodat het paard mag eten, een klik of een stemcommando. Het is slim om dit elke vrijheidsdressuur-training even te herhalen, om er zeker van te zijn dat je paard niet gaat bedelen of zomaar naar voer in je hand op zoek gaat zonder beloningssignaal.

 

Let op het volgende:

- Het paard mag niet het voedsel pakken zonder jouw beloningssignaal!

- Geef tijdens een vrijheidsdressuur-training nóóit zomaar voer uit de hand als het niet als beloning is bedoeld. Geef de beloning van het kunstje ook altijd na jouw beloningssignaal (clicker, "goedzo", "braaf" etc.)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het woord jambette komt van het Franse woord "jambe", wat "been" betekent. Met de jambette vraag je je paard zijn been hoog voor zich uit te gooien, en daar eventjes vast te houden. De jambette is een van de kunsten waar je al snel mee kunt beginnen, en is ook makkelijk aan te leren.


Methode 1:

Duw met je gewicht tegen de schouder van je paard aan zodat hij zijn gewicht naar de andere kant van zijn lichaam brengt. Zodra hij dit doet, beloon je dit uitbundig. Bedenk hier een commando, de meest gebruikte is het been aanraken, wat we ook als voorbeeld zullen behandelen in deze methode. Eventueel een stemcommando erbij, en je kunt verder! Zodra je paard dit door begint te krijgen duw je met je hand tegen de bovenkant van het been bij de elleboog, dit mag flink wat druk zijn zodat hij hem optilt. Hierbij moet hij natuurlijk ook zijn gewicht verplaatsen, wat je hier voor hebt behandeld. Ook al tilt het paard maar een klein stukje het been op, beloon je dit. Herhaal dit weer een paar keer, het hoeft echt niet meteen mooi uitgeslagen en perfect. Zolang ie m maar een stukje optilt van de grond. Nu je paard dit onder de knie heeft, beloon je alleen voor een jambette wanneer hij hem uitslaat. Het hoeft maar een klein beetje te zijn, als hij het maar doet. Beloon je paard weer uitbundig. Als je paard het door begint te krijgen, beloon je weer alleen als hij hem ook wat hoger doet, net zo lang totdat jij hem goed vind. Uiteindelijk werk je er zo naar toe, dat je allen nog maar je vinger of zweep achter het been hoef te leggen voor een jambette. Beloon dus alleen op de punten die jij graag wilt verbeteren, en dan ook heel uitgebreid. Dan weet je paard zeker dat ie het goed doet!


Let op het volgende:

- Ga niet vóór je paard staan en een jambette vragen, zodra het been tegen jouw knie komt, kan je hier behoorlijke schade aan over houden!

- Ongewenste jambettes niet belonen, maar goed negeren of duidelijk “NEE!” zeggen.

 

Voorkomende problemen:

Stel, je wilt de jambette op zweepcommando, kan het zo zijn dat jouw paard of pony dit vanaf het begin al meteen begrijpt. Er zijn ook paarden die dit nog niet begrijpen, en je kunt het dan het beste aan leren door de volgende stappen te volgen: Leg je zweep achter het been van je paard. Hoe reageert hij hierop? Als hij dan al een keurige jambette maakt hoef je natuurlijk niet verder te lezen. Als hij geen jambette maakt en je alleen maar raar staat aan te kijken, moet je dit je paard nog even “aanleren”. Ga naast je paard staan en leg je vinger achter zijn been. Je legt ook je zweep daar, en beloon voor de jambette die je paard maakt. Nu leg je i.p.v. je vinger de zweep er achter, je sta dichtbij zodat het lijkt alsof het je hand is. Maakt je paard weer een jambette? Dan beloon je dit weer. Je ga op deze manier steeds een klein stukje verder staan, totdat het lukt om vanaf een afstand met je zweep het commando te geven.

 

Vanuit het natuurlijke gedrag:

Als 2 paarden elkaar leren kennen, ze zijn dus onbekend voor elkaar, gaan ze in elkaars neus blazen. Zo kan een paard bepalen wie hij wel en niet mag, voor wie hij uit moet kijken, en wij zijn vriend kan worden. Stel, er komt een nieuw paard bij een pensionstal. De paarden die daar al staan, kennen elkaar en weten al allerlei informatie over elkaar. Zodra er een nieuw paard komt, kunnen er een paar dingen gebeuren. Het paard rent weg en zodra ze het zat zijn neemt hij de tijd om tegen soortgenoten te "blazen", of een sociaal paard gaat al meteen snuffelen aan de "nieuwe" paarden. De paarden die er al stonden kennen het terrein beter dan het nieuwe paard, het is hun territorium. Om dit aan dat paard te laten merken, maken ze vaak een "jambette", maar dan op een iets woestere manier. Ze slaan hun hoef krachtig naar voren, en merries gillen er wel eens bij, en laten zo merken dat zij de baas zijn. De jambette is dus een dominante natuurlijke truc, allen vragen wij dit op een manier die een stuk rustiger is!


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Een kusje geven is een leuke kunst om je paard aan te leren. Je paard of pony gaat met zijn of haar lip langs jouw wang, maar je kan ook leren dat ie met zijn tong over jouw gezicht gaat. Dit vinden niet alle mensen even "fris", dus behandelen we hier de methode van het kusje geven door middel van de lip langs de wang te bewegen.


Methode 1:

In deze methode werken we met het uitbereiden van het toucheren (targetten) om je paard zo een kusje te leren geven. Je vraagt je paard om je wang aan te raken. Er zijn paarden die dit in het begin misschien een beetje eng vinden. Je kunt dan je paard leren om je hand aan te raken, en je hand kun je zo steeds dichter bij je gezicht houden. Als jouw paard dit eenmaal snapt, kun je proberen je hand weg te halen, en kijken of het lukt om al om hem of haar je wang aan te laten raken.

 

Methode 2:

Bij deze methode gaat het kusje geven zoals op de foto. Het is een soort uitbereiding van het flemen, maar het is de bedoeling dat de lip van het paard langs jouw wang beweegt. Voor deze methode moet je paard of pony kunnen flemen op commando. Probeer je paard of pony dichtbij te laten flemen, dicht bij je wang, door je vinger dichter bij jouw wang te houden. Zelf buig je ook iets meer richting het paard, zodat dit al dichtbij is. Zodra je paard of pony al iets dichterbij is met zijn neus, beloon je dit. Verzin een leuk commando voor het kusje, als commando gebruik ik in deze methode het tikken op je wang met een eventueel stemcommando. Herhaal deze stap nog een aantal keren. Hierna beloon je allen nog maar als je paard of pony ja wang al aan begint de te raken met zijn lip. Je buigt zelf ook iets meer naar jouw paard toe, en houd je vinger nu tegen je wang. Ook dit herhaal je weer, en blijf je belonen. Eigenlijk is dit al bijna het kusje al, dan krijg je als het goed is het resultaat zoals op de foto. Sommige pony's doen dit al in een keer, de ander moet het even door hebben. Heel makkelijk, en een leuk resultaat!


Let op het volgende:

- Als je een happerig paard hebt kan je hem beter niet aan je wang een kus laten geven. Dit kan gevaarlijk zijn, want als het paard een keer in je wang bijt heb je een probleem. Leer eerst het bedelen en happeren af voordat je dit wilt gaan doen.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Shaken, ook wel het "schudden" genoemd, is net als veel kleine trucs makkelijk aan te leren. Zo kun je bijvoorbeeld ook met je paard een soort "spel" doen, en je paard ja of nee laten antwoorden!

 

Methode 1:

De makkelijkste manier om het shaken aan te leren, is vanuit natuurlijk gedrag. Je kunt je paard of pony zijn hoofd laten schudden door bijvoorbeeld heel licht met je vinger langs de haren die uit zijn oor steken te gaan. Grote kans dat je paard of pony gaat schudden! Doet je paard dit niet, kan je eventueel met een zweepje hetzelfde doen. Dit beloon je, en klik eventueel met je clicker op het juiste moment. Deze stap herhaal je net zo lang totdat het bijna vanzelf gaat! Je paard of pony zal door krijgen dat als jij daar met je vinger in de buurt van zijn oor komt en er mee "schud" als commando, dat je paard of pony zijn hoofd moet schudden! Zo kan je langzamerhand steeds meer afstand nemen met je vinger, en staat je truc op commando! Een van de meest makkelijke oefeningen.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 


Ook het wijken is een truc dat erg leuk is. Ik leg hier de methode met wijken voor druk uit, omdat dit voor paarden de meest logische manier is, en omdat dit ook terug komt in de basis. Wijken is het zijwaarts gaan door de benen te kruizen. Hij of zij blijft naar voren kijken met misschien een klein beetje stelling. De benen gaan gekruist over elkaar heen, zoals de foto hier boven.

 

Methode 1:

Het wijken behoort tot de verrijking van de basis. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar je kunt er ook gebruik van maken door bijvoorbeeld even je paard om te zetten als je er langs wilt. Het wijken kan je onder andere aanleren met druk. Sta klaar naast je paard of pony. Je begint nu tegen de zijkant van het paard te duwen. Vrijwel alle paarden of pony's zetten dan als reactie een pasje zijwaarts. Doet je paard dit niet, maak je de druk langzaam steeds groter, totdat je paard een stapje zijwaarts doet. Zodra je paard of pony deze beweging maakt, laat je de druk meteen los! Dit is voor je paard standaard al een beloning door de druk los te laten, maar om hem te motiveren kan je voedselbeloningen gebruiken. Dit beloon je goed, en herhaal deze stap een aantal keren. Probeer steeds minder druk te geven, maar toch wel genoeg dat het paard een stap zijwaarts doet. Je verzin ondertussen een leuk commando. Dat kan bijvoorbeeld zijn door met de zweep tegen de zijkant van het paard of pony te houden, zelf een gekruist pasje te maken met je benen, of iets anders leuks. Zodra je iets leuks in gedachten hebt ga je verder met het druk geven tegen de zijkant van je paard of pony, en geef tegelijkertijd je commando. De meeste paarden of pony's zullen na een aantal herhalingen wel begrijpen dat als jij je commando geeft, dat zij zijwaarts moeten gaan. Je kan het langzaam uitbereiden tot meerdere passen, en bouw dit langzaam op. Probeer dus eerst twee stapjes, langzamerhand 3, misschien wel 4, en ga zo maar verder!


Let op het volgende:

- Zorg dat je paard ook zijn achterbenen gebruikt, anders draait je paard een rondje om de achterhand. Dus als je begint met wijken met druk, zet dan ook een beetje druk op de achterhand, of houd hier voor de steun een zweepje tegen.

 

Vanuit het natuurlijke gedrag:

Net als bij het teruglopen en voorwaarts lopen, kom je ook het wijken tegen in het natuurlijke gedrag. Dit zodat paarden bijvoorbeeld snel iets kunnen ontwijken wat aan de zijkant van hen gebeurt. Het wijken komt minder vaak voor dan het teruglopen of het voorwaarts wegrennen in die situatie, maar paarden kunnen het wel! Toevallig staat er een op de foto, en kan ik deze met jullie delen: KLIK HIER!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het achterbeen optillen is een heel simpele truc om aan te leren. Het is daarom misschien leuk om daarna als uitbereiding aan te leren het been wat langer omhoog te houden. Elk paard heeft zijn eigen manier om zijn achterbeen op te tillen. Het ene paard doet dit wat meer naar de buik, het andere paard weer meer naar de zijkant, en weer een ander paard juist helemaal naar achteren.


Methode 1:

In de zomer zijn er helaas veel vliegen... Dit is vervelend voor je paard of pony, je ziet daarom ook wel eens dat ze met hun achterbeen langs hun buik gaan om de vliegen weg te jagen. Om het achterbeen op te leren tillen op commando, moet je met je zweep de vlieg spelen. Leg je zweep lichtjes tegen de binnenkant van het achterbeen. Zodra het paard voelt dat er "een vlieg" op zijn of haar been zit, zal het paard zijn achterbeen optillen om het "weg te jagen". Dit beloon je. Deze stap herhaal je net zo lang, totdat je paard of pony begrijpt dat als jij je zweep daar legt, zijn achterbeen op moet tillen. Je kunt hier eventueel nog een stemcommando bij verzinnen, maar is niet noodzakelijk. Zodra je paard of pony dit kan, kan je proberen het achterbeen wat langer omhoog te houden, en niet "naar achteren te schoppen". Dit leer je aan door de momenten wanneer jouw paard of pony NET even wat langer zijn achterbeen omhoog houdt, extra uitgebreid te belonen! Sommige paarden maken al snel een soort trap naar achteren met het been, dus ook bij deze paarden is het handig om aan te leren wat langer het been omhoog te houden. Zodra jouw paard dit wilde gedrag uitvoert, zeg je rustige woorden met je stem, of zeg je desnoods een correctiesignaal (alleen met je stem dus). Maar hier dus geen "trappen" van, maar probeer het een rustige truc te houden voor jullie beide.


Let op het volgende:

- Ga niet achter je paard of pony staan als je dit commando geeft. Ook hierbij kunnen ongelukken gebeuren, als je paard zijn been iets meer naar achteren doet dan naar voren!

 


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Gapen is natuurlijk een heel relaxed trucje! Behalve dat is het ook nog eens grappig om te zien. Je leert het gapen vanuit het natuurlijke gedrag, en je moet het eigenlijk maar toevallig tegenkomen… Elk paard of elke pony gaapt wel eens!


Methode 1:

Wil jij je paard ook gapen op commando aanleren? Dat kan! Het is erg makkelijk om dit op commando te zetten. Ga niet bewust zeggen: "Vandaag ga ik gapen aanleren!". Dat zal nooit gaan, of je moet toeval hebben. Als je je paard of pony ziet gapen, beloon je dit gedrag meteen, en heel uitbundig. Dit mag best overdreven zijn, je vriend zal dan begrijpen dat het iets goed heeft gedaan op dat moment. Meestal proberen paarden en pony's dan het zelfde nog een keer, om te kijken of ze dat nou echt goed deden en nog een snoepje krijgen. Al doet jouw paard of pony dit nog een keer, beloon je natuurlijk weer uitgebreid. Jouw paard of pony zal dit waarschijnlijk vaker herhalen, zo niet, dan moet je toch echt wachten tot de volgende keer dat ie gaapt, en dan blijf je dat natuurlijk weer belonen. Het zal je uiteindelijk lukken, maar ook bij deze truc gaat het om de timing en de uitvoering. Na een aantal keer te belonen verzin je een commando. Wat ik zelf makkelijk vind is door hier een stemcommando aan te koppelen, ik zelf heb dan bijvoorbeeld: "gaaaaaap". Het kost even wat meer tijd dit aan te leren, maar het resultaat mag er wezen!


Vanuit het natuurlijke gedrag:

Waarom gapen paarden nou eigenlijk? Vooral jonge paarden gapen meer dan oudere paarden. Het gapen kan meerdere betekenissen hebben. Vaak als een paard gaapt is het een teken van ontspanning, of dat ze moe beginnen te worden. Jonge paarden gapen meer, omdat het gapen ook kan betekenen dat ze nieuwe indrukken aan het verwerken zijn. Stel, jij hebt je paard zojuist een nieuwe truc aangeleerd, en heb wat dingen verbeterd tijdens je training en zet vervolgens je paard terug, kan het zijn dat je paard gaat gapen. Dit hoeft niet 1 keer te zijn, maar kunnen er best wel eens 3 zijn. Ook handig om het gapen op commando te zetten!

Sommige paarden gapen omdat ze pijn hebben. Geen zorgen, niet elk paard dat gaapt heeft pijn. Zo was er een paard van een vriendin van Robin die veel gaapte. Achteraf bleek hij veel pijn in zijn buik te hebben, wat weer te maken had met zijn maag en darmen. Ook op deze manier kan een paard dus gapen vanuit het natuurlijke gedrag.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
Ja knikken is gelukkig niet een van de lastigste dingen om aan te leren. Je paard moet het gewoon even door hebben! Je kunt er leuke dingen mee doen, zoals vragen stellen, of het antwoord laten bevestigen door je paard!


Methode 1:

In deze methode ga je gebruik maken van een bepaald soort voedsel wat je je paard eigenlijk nooit tot zelden geeft. Bij Xara was dit een ander soort meusli, maar dit kunnen natuurlijk ook snoepjes zijn met een smaak, of juist iets heel anders. De meeste paarden gaan "ja knikken" zodra ze iets "nieuws" eten wat ze eigenlijk nog nooit eerder hebben geproefd. Vanuit dit gedrag kunnen we dus verder werken naar het ja-knikken op commando! Clickertraining is hier handig bij, maar is natuurlijk niet noodzakelijk. Vraag je paard een klein kunstje uit te voeren, en beloon hem vervolgens met jouw "nieuwe voedsel". Wanneer jouw paard "ja" zal knikken, geef jij je verzonnen commando, en beloon je dit uitbundig. Ik zelf gebruik als commando bij Xara mijn stem "Jaahaa" en knik hier zelf bij met mijn hoofd. Bij Sita heb ik mijn zweep naast haar hoofd, en laat die net als haar hoofd op en neer gaan. Daarbij gebruik ik ook het zelfde stemcommando als bij Xara en knik met mijn hoofd. Dit is een "groter" commando, en bereid ik zo langzaam uit tot het kleinere commando net als bij Xara. Het is dus handig je commando eerst groot en duidelijk te houden (zoals bij Sita), en dat later uit te bereiden naar een commando zoals bij Xara. Goed, zodra je dus het voedsel of snoepje hebt gegeven en je ziet dat het paard gaat ja-knikken, geef jij je commando, en beloon je dit uitgebreid! Probeer dit nog een aantal keren, of als je "nieuwe voedsel" niet meer werkt, probeer je weer iets anders. Paarden zullen het snel door hebben, en staat meestal al snel op commando!

 

Methode 2:

Bij deze methode leer je je paard of pony het "ja-knikken" door een snoepje te volgen die je in je hand hebt. Je pakt dus alvast een beloning in je hand, zodra je dit hierna ook gelijk kunt geven. Je doet dat in je hand, en laat je paard of pony dat volgen met het hoofd zodat het op "ja knikken" lijkt. Je kunt in het begin je paard 1 of 2 keer laten "ja-knikken" met je snoepje, terwijl jij je commando geeft (in methode 1 staan een aantal voorbeeld-commando's). Als jouw paard of pony dit doet, beloon je. Heb geduld, het ene paard begrijpt dit sneller dan het andere paard. Als je denkt dat je paard of pony het nu ook wel zonder snoepje kan, probeer je dit natuurlijk. Lukt dit niet, ga je weer een stap terug. Probeer steeds minder met je hand te doen, geef steeds meer van jouw commando.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------