Recente Tweets
Gevorderde kunsten 2

 

Bij de gevordere kunsten gaan we weer een stapje verder dan bij de beginnende kunsten. Dit is de voorbereiding voor het grote werk, en er zit al een stuk meer uitdaging in. Bouw kunsten die belastend kunnen zijn voor de pezen en het lichaam (zoals de spagaat en de berggeit) langzaam op, neem de tijd, en zorg er voor dat deze kunsten er goed in zitten voordat je weer een stapje verder gaat.


 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Oppakken en aangeven is niet alleen leuk, maar ook nog eens handig! Als ik mijn zweep laat vallen, komt Xara er aan om het me weer aan te geven. Ook kan ze haar eigen touw pakken en zichzelf meenemen, een leuke uitbereiding. 

Methode 1:

Zorg dat je alles klaar hebt liggen wat je nodig hebt. Smeer wat van je geweekte biks of slobber over het voorwerp heen waarvan je wilt dat je paard of pony het oppakt. We nemen als voorbeeld een zweepje. Houd er rekening mee dat als je in de bak werkt, dat er al snel zand aan kan kleven, dat is voor jouw paard niet fijn om binnen te krijgen. Zorg dus voor een hare ondergrond als je deze mothode toe wilt passen. Leg in dit geval de zweep niet meteen op de grond, in het begin houd je de zweep zelf nog even vast. Als eerst laat je je paard of pony het voorwerp zien. Ikzelf heb aan Xara de zweep laten zien met slobber en ze pakte vrijwel meteen de zweep vast. Je kunt je paard vragen het voorwerp te targetten. Je beloont je paard meteen zodra ze aan het voorwerp gaan likken of er in gaan bijten. Je herhaalt deze stap een aantal keren, en bereid dit uit totdat het paard er echt in begint te bijten. Beloon uitbundiger voor het gedrag dat je graag wilt zien, in dit geval het vastpakken van het voorwerp. Verzin een commando voor het oppakken en aangeven. Ikzelf gebruik het commando door er naar te wijzen, en met mijn stem te zeggen "pakken". Iedere keer dat jouw paard het voorwerp vastpakt geef jij je commando en beloon je. Probeer zodra het paard door heeft wat hij moet doen, de lekkernij van het voorwerp weg te laten, en maak hier nu echt een oefening van. Je blijft het goed gedrag belonen. Probeer eens te kijken of jouw paard het voorwerp al van de grond wilt pakken en dit een stukje op wilt tillen. Beloon weer goed voor het gedrag dat je wilt zien, in dit geval het optillen van het voorwerp. Het commando dat jouw paard het voorwerp weer los kan laten is zodra ze het oppakken door hebben zeker handig om er aan toe te voegen. Een veel gebruikt commando is daar voor "los". Dit commando kan er onder andere voor zorgen dat jouw paard het voorwerp langer vasthoudt, en wacht totdat jij zegt dat hij het voorwerp weer los mag laten. Zodra jouw paard dus het zweepje of een ander voorwerp pakt, pak je het voorwerp aan, en zeg jij je commando voor het loslaten. Ook dit blijf je herhalen, totdat je paard begrijpt wat je van hem wilt.

 

Let op het volgende:

Let er goed op wat je je paard of pony laat oppakken. Zo kan het zijn dat als een paard een doek moet oppakken, dat ie de doek helemaal naar binnen werkt en een poging doet tot opeten. Ook moet je er op letten dat er geen scherpe randen aan het voorwerp zitten, en houd er rekening mee dat het kapot kan gaan. Een plastic fles blijft meestal niet lang mooi rond, maar wordt al snel plat door de kracht van het gebit.

 

Uitbreidingen:

- Apporteren

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Met de laterale buiging is het de bedoeling dat je paard met zijn neus een plek bij zijn schoft aanraakt. Dit is een gezonde en gymnastische oefening voor je paard, dus om dit regelmatig te herhalen is niet verkeerd. Deze oefening komt ook veel voor in het grondwerk.

 

Methode 1:

In deze methode leer je de laterale buiging door middel van het lokken met iets lekkers. Laat het paard ruiken dat je iets in je hand hebt, en breng het richting zijn schoft. Als het paard al een beetje met zijn neus de goede richting op gaat, beloon je. Geef tijdens het aanleren van de laterale buiging gelijk je commando. Dit kan een stemcommando zijn, een aanraking of beweging. Ikzelf gebruik als commando mijn vinger die de plek bij de schoft aanraakt, en zeg hierbij "kom maar".  Probeer steeds een stuk dichter bij de schoft te komen, tot het lukt om met de neus zijn eigen lichaam aan te raken. Dit kan je zowel links als rechts aanleren, en kan ook vanaf de rug gevraagd worden (zie foto).

 

Methode 2:

De laterale buiging leer je in deze methode aan je paard door middel van druk. Je paard moet aan een halster staan (bij voorkeur een touwhalster) met touw er aan vast. Geef lichte druk op het touw, richting de schoft. Zodra het hoofd van jouw paard of pony deze richting op gaat, beloon je dit door de druk los te laten en eventueel iets lekkers. Geef tijdens het vragen van deze oefening je commando. Probeer iedere keer dat je dit vraagt een stukje dichter bij het lichaam te komen. Probeer steeds minder druk te geven, en kijk eens of het al lukt op jouw commando. Dit kan je zowel aan de linker kant als aan de rechter kant gevraagd worden, en ook vanaf de rug.

 

Let op het volgende:

Lukt het niet om jouw paard een laterale buiging te doen, of denk je dat het paard het niet KAN? Laat er dan even iemand naar kijken die hier verstand van heeft. Misschien zit het paard dan vast in zn hals. 

 

Uitbereidingen:

- Koothappen

- Dekje van de rug af pakken


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Je paard op het blok laten staan is een bekende kunst. Je vraagt hierbij jouw paard met zijn voorbenen op een hoger voorwerp te staan. Vanaf het blok kun je ook veel andere oefeningen vragen als een jambette of kleinere kunsten.

 

Methode 1:

Als eerst laat je jouw paard het blok helemaal onderzoeken. Op het eerste gezicht kunnen paarden dit een spannend voorwerp vinden. Loop eventueel met het paard een aantal rondje om het blok heen. Als jouw paard dit spannend vind, zorg er dan voord dat jij tussen het blok en jouw paard in loopt. Als je aan de buitenkant loopt en het paard maakt een zijsprong omdat hij het spannend vindt, kan je er onder liggen. Je loopt met het paard recht op het blok af. Geef lichte druk op het touw zodra je bij het blok bent. Nu kan het paard een aantal dingen doen. Hij kan er meteen op gaan staan, of staat er voor stil. Als je paard er meteen op gaat staan, beloon je dit uiteraard. Als jouw paard voor het blok blijft staan, kan je door middel van werken met druk het paard er op vragen. Geef druk op het touw, en laat deze los zodra het paard een stap dichter bij het blok zet, of er meteen op gaat staan. Vindt jouw paard dit alsnog spannend, kun je proberen een voetje te vragen. Jouw paard kan op die manier een hoef op het blok zetten, en gaat al snel ook met het andere been er op staan. Herhaal deze stap, en kijk wat er gebeurt als je er nog eens op af komt lopen. Beloon het paard zodra het er op staat. Zorg dat het blok groot genoeg is voor 2 hoefen, en zorg er voor dat het blok stabiel staat. Het mag niet zomaar om kunnen vallen.

 

Let op het volgende:

- Zorg er voor dat je een stevig blok hebt dat niet zomaar om kan vallen of door kan zakken.

 

Uitbereidingen:

- Kleine kunsten op het blok (flemen, gapen, jambette etc.)

- 4 benen op het blok--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Door het paard te leren een dekje van de rug af te pakken kun je hier veel mensen mee aan het lachen krijgen. Deze oefening is erg makkelijk aan te leren, veel paarden hebben dit snel door. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je paard dit ook probeert tijdens het opzadelen, daarom is het belangijk om hier een duidelijk commando aan te koppelen.

 

Voorbereidende oefeningen:

- Laterale buiging

- Oppakken en aangeven

 

Methode 1:

In deze methode werken we met twee andere oefeningen om tot dit trucje te komen. Namelijk de laterale buiging en het oppakken (en aangeven). Je begint door je paard dit dekje te laten zien en het te vragen om het dekje in zijn mond vast te pakken. Beloon dit en herhaal dit een aantal keren. Leg later het dekje op de rug van het paard. Vraag nu de laterale buiging en probeer vanuit deze positie vervolgens het paard te vragen om het dekje vast te pakken. Het kan zijn dat dit nog lastig is voor het paard, je kunt als tussenstap ook eerst vragen het paard het dekje aan te raken en beloon dit. Je kunt ook proberen het dekje wat meer in de buurt te houden van het hoofd van het paard zodat het makkelijker is voor het paard om het dekje te pakken. Iedere kleine stap is een stap naar het eindresultaat. Blijf deze oefening een aantal keren herhalen totdat dit echt goed op commando staat. Het commando dat ik gebruik is het vragen van de laterale buiging (met mijn vinger op de schoft duwen) en vervolgens zeg ik "pakken". 

 

Uitbereidingen:

- Deken over het paard heen laten trekken tijdens het platliggen.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Met deze oefening is het de bedoeling dat jouw paard een of meerdere rondjes om jou heen stapt, draaft, of zelfs galoppeert. Bij het aanleren van deze oefening beginnen we in stap. Deze oefening kom je vaak tegen in shows met paarden, het is ook een heel leuke en mooie oefening om te leren.

 

Methode 1:

Zorg er voor dat jouw paard een halster om heeft waar een touw aan vast zit. Als eerste vraag je jouw paard voorwaarts te lopen. Blijf zelf op je plek staan en geef het halstertouw achter je rug door aan je andere hand. Op deze manier begeleid je het paard om jou heen waardoor het een rondje loopt. Dit beloon je. In eerste instantie houd je jouw paard dus nog even vast aan het touw. Herhaling is belangrijk bij deze oefening. Probeer om steeds minder gebruik te maken van het touw, laat het paard steeds meer zelf zijn rondje lopen. Zodra je denkt dat het paard snapt wat je van hem wilt gaan we naar de volgende stap. Maak van het halstertouw teugels aan het halster. Op deze manier kun je ingrijpen als jouw paard het even niet meer snapt. Vraag het paard opnieuw om jou heen te lopen zonder dat je nu het touw vast hebt. Zodra je ziet dat het paard aarzelt probeer je hem voorwaarts te zetten en als het paard bij je wegloopt pak je het paard bij de teugels en begeleid je hem weer om jou heen. Blijf dit herhalen totdat dit lukt zonder touw. Je kunt de oefening verlengen door het paard meerdere rondjes achter elkaar te laten lopen. Bouw dit echter langzaam op, begin eens met 2 of 3 rondjes en vraag er niet gelijk 10. Om het weer een stuk lastiger te maken kun je jouw paard vragen om te draven of zelfs te galopperen.

 

Uitbereidingen:

- Rondje in draf

- Rondje in galop

- Lopen terwijl het paard om je heen cirkelt


Zie hier een video van de laatste uitbereiding:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/KaMqswfPdVw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Bij de oefening "Turn-around" is het de bedoeling dat jouw paard een rondje voor jou loopt terwijl jij blijft staan. Dit is eenvoudig aan te leren, veel paarden hebben dit gelijk door.

 

Methode 1:

Je hebt aan het halster een lang touw of longeerlijn. Je doet het touw aan de rechterkant over de nek van het paard (alsof je teugels wilt maken) en je pakt het touw aan de linker kant weer vast. Duw zachtjes je paard tegen de linker kant van de nek van je af en geef een lichte druk op het touw. Het paard voelt nu druk in de richting van je af en zal hierdoor een rondje draaien. Dit beloon je goed. Als jouw paard dit niet snapt kun je ook een longeerlijn of lang touw gebruiken en die helemaal achter het hele paard langs doen. Dit is eigenlijk een grondwerk oefening waarbij het de bedoeling is dat het paard zelf uitzoekt hoe het uit de draai van het touw kan komen. Probeer de druk op het touw steeds minder te maken en zet deze draai steeds meer op je eigen commando (in dit geval de druk tegen de hals). Later kan je dit zonder touw proberen. Je commando is nu je eventuele stemcommando en de druk op de hals. Dit kan je natuurlijk ook uitbereiden tot een ander commando, bijvoorbeeld je zweepje achter de oren tegen de nek (deze gebruik ik) of een stemcommando.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het koothappen is iets dat paarden van nature vaak al doen. Ook paarden hebben wel eens jeuk en krabben met hun neus en tanden aan hun eigen achterbeen. Dit geeft een grappig effect en ook dit is natuurlijk op commando te zetten.


 

Voorbereidende oefeningen:

 

- Laterale buiging

- Achterbeen optillen

- Eventueel kleine spagaat (niet noodzakelijk)


Methode 1:

Om te beginnen is het belangrijk dat jouw paard deze voorbereidende oefeningen beheerst. Vraag eerst jouw paard in een kleine spagaat. Houd deze spagaat echt klein. Als paarden uit zichzelf zullen koothappen zie je dat ze altijd iets wijder staan met de benen. Vervolgens vraag je jouw paard in de laterale buiging. Beloon dit en begin opnieuw. Vindt jouw paard dit nog lastig? Probeer dit dan eerst goed te oefenen. Vraag vervolgens na de spagaat en tijdens de laterale buiging ook het achterbeen omhoog. Zodra dit lukt beloon je dit weer en blijf je dit herhalen. Veel paarden zullen al snel begrijpen dat ze met het hoofd naar het achterbeen moeten maar je kunt ze ook een beetje helpen door het hoofd door middel van iets lekkers naar het achterbeen te lokken. Zodra jouw paard in de buurt komt van het achterbeen beloon je dit weer. Op deze manier maak je gebruik van een combinatie trucjes om vervolgens tot iets heel nieuws te komen!

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Bij de spagaat staat het paard met de voor- en achterbenen uit elkaar. Belangrijk is dat deze kunst niet op een gladde ondergrond gevraagd wordt. De spagaat is voornamelijk goed voor de rug- en buikspieren van het paard. Vanuit de spagaat kunnen ook weer andere oefeningen gevraagd zoals het compliment, de klassieke buiging of het koothappen.

 

Voorbereidende oefeningen:

- Jambette (voetje) bij methode 2

 

Methode 1:

Als eerste vraag je het hoofd van het paard naar beneden door middel van druk (zie wijken voor druk) of het lokken met iets lekkers. Doordat het hoofd naar beneden is komt het gewicht van het paard meer op de voorhand. We willen graag dat de benen aan de voorkant straks een aantal stappen zetten, hiervoor is het handig als de focus op de voorbenen ligt. Het paard is dan eerder geneigd om met de voorbenen te lopen. Probeer jouw paard naar voren te vragen. Dit kan met iets lekkers, een target (zie targetten bij beginnende kunsten) of door middel van druk. Zodra het paard een stap doet met het voorbeen beloon je dit. Zodra het paard met zijn achterbeen een pasje naar voren doet corrigeer je dit door bijvoorbeeeld "nee" te zeggen en je laat het paard weer een stap terug lopen zodat het acherbeen weer staat waar hij stond. Ikzelf vind het handig om met mijn zweepje te vragen het achterbeen op te tillen terwijl ik het paard naar achteren begeleid. Zo leg je de nadruk op dat het fout was om het achterbeen te verplaatsen. Blijf dit herhalen totdat het paard snapt dat het niet zijn achterbenen mee moet nemen. Bij de spagaat heb je veel geduld nodig, veel paarden snappen dit niet in 1 keer. Onthoud weer: stop op het beste moment. Je kunt de training beter goed afsluiten en op een ander moment dit weer oppakken. Hier onder staat nog een handige tip.

 

Tip!

Als jouw paard toch nog veel meeloopt met de achterbenen kan je een balk gebruiken. Het balkje leg je onder het paard vlak voor zijn achterbenen. Het paard zal minder snel over het balkje stappen met zijn achterbenen en zal daardoor eerder met alleen de voorbenen lopen. Zo krijg je de spagaat op dezelfde manier op commando. Later kun je het balkje ook weghalen en dan volg je de methode van hier boven.


Methode 2:

Bij deze methode maken we gebebruik van de jambette, ook wel het voetje geven. Vraag het paard een voetje te geven en beloon dit zodra het paard zijn voetje net iets verder neerzet dan het andere voorbeen. Probeer dit ook aan de andere kant zodat het paard twee kleine stapjes naar voren zet. Het is handig om hier gelijk een ander commando voor te geven zodat het paard het voetje geven niet verward met de spagaat. Ook voor deze methode geldt: zodra het paard gaat lopen met de achterbenen zet je hem weer terug. Wees duidelijk in het belonen en blijf het opnieuw vragen totdat het paard snapt dat het zijn voeten verder naar voren moet zetten. In het begin zal het paard dit nog erg lastig vinden. Zodra ze door hebben wat ze moeten doen zullen ze deze truc snel oppakken.

 

Uitbereidingen:

- Klassieke buiging

- Compliment

- Koothappen

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------De berggeit is het omgekeerde van een spagaat. Bij de spagaat vraag je een paard zijn benen verder uit elkaar te zetten en bij de berggeit vraag de benen juist zo dicht mogelijk bij elkaar. Deze oefening is goed voor de spieren in de achterhand van het paard en hiermee bouw je een goede balans op. Een paard is in deze positie minder stabiel, houd hier dan ook rekening mee. 

 

Methode 1:

Leg een balk voor de voorbenen van het paard (zie foto onderaan). Lok het paard door middel van een target (zie trucje targetten), snoepje of druk naar voren. Zodra het paard met een van de achterbenen een stap naar voren zet beloon je dit. Geef ondertussen jouw commando. Nadat het paard door heeft dat het met zijn achterbenen moet lopen kun je dit opbouwen naar twee of drie stapjes. Loopt jouw paard met zijn voorbenen (over de balk)? Zet jouw paard dan achterwaarts, zeg eventueel "nee" en raak eventueel met je zweepje het voorbeen aan om duidelijk te maken dat het paard het fout deed met de voorbenen. Zodra de berggeit goed lukt kun je dit proberen zonder balkje. Het paard hoeft de eerste keer niet gelijk met alle vier de benen bij elkaar te staan, zolang het begrijpt dat het naar voren moet lopen met de achterbenen is dit voldoende. Dit kun je later uitbereiden tot een krappere berggeit.Let op het volgende:

- De berggeit is een balans oefening. Probeer bijvoorbeeld niet op te stijgen of er op te springen vanuit deze positie.

 

Uitbereidingen:

- Knielen

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------De spaanse pas ziet er erg chique uit. In de spaanse pas loopt jouw paard in een normale stap waarbij het de voorbenen hoog opgooit. Je werkt hierbij met een jambette (voetje) maar dan in de stap.

 

Methode 1:

Om het makkelijker te maken in de spaanse pas is het handig om eerst de jambette (voetje) op een tweede commando te zetten. Je huidige commando blijft dan een jambette en vanuit het tweede commando gaan we verder werken naar de spaanse pas. Probeer eens op de borst een voetje te vragen. Als je met je zweepje de linker kant van de borst aanraakt leer je het paard dat het links een voetje geeft, en als je de rechter kant van de borst aanraakt dat het rechts een voetje geeft. Probeer zelf aan een kant te blijven staan en kijk of je beide voetjes kunt vragen vanaf dezelfde kant. Pas als dit er goed in zit kun je verder werken naar de spaanse pas.

Handig is om jouw paard aan een touw of halster te kunnen pakken om het voorwaarts te houden. Je kunt er voor kiezen om voor het paard te lopen om de spaanse pas aan te leren maar mijn eigen voorkeur gaat naar de positie naast de schouder. Omdat het paard toch zijn hoeven omhoog doet vind ik dit zelf de meest veilige positie. Als eerste vraag je het voetje aan een kant en laat je het paard daarna gelijk weg stappen. Als het paard dit goed doet beloon je dit. Zo leert hij dat hij zijn been omhoog moet doen en gelijk naar voren moet lopen. Ook kun je er voor kiezen om het paard alvast langzaam te laten stappen. In de stap kun je proberen een voetje te vragen. Veel paarden vinden dit lastig maar het zou zomaar kunnen werken voor jouw paard. Zodra het er goed in zit om het paard na het voetje te laten lopen kun je werken aan het tweede been. Zodra het paard het eerste been weer op de grond heeft gezet en naar voren wilt lopen vraag je gelijk het tweede been er achteraan. Blijf dit een paar keer oefenen. Je raad het misschien al, als dit ook goed gaat kun je er voor kiezen om het paard 3 passen te laten lopen. En zo uiteindelijk 4. Op deze manier werk je langzaam richting de spaanse pas.

 

Let op het volgende:

Zorg er voor dat als je de spaanse pas vanaf de voorkant vraagt er genoeg ruimte zit tussen jou en het paard. Als het paard zijn been omhoog doet en het komt tegen jouw knie is dit vaak niet fijn.


Uitbereidingen:

- Spaanse draf--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------De spaanse draf verschilt niet veel van de spaanse pas. De spaanse pas wordt in stap uitgevoerd en de spaanse draf wordt in de draf uitgevoerd. Het paard tilt de voorbenen in draf extra hoog op.


Voorbereidende oefeningen:

- Spaanse pas

 

Methode 1:

Als je wilt beginnen met het aanleren van de spaanse draf is het belangrijk dat jouw paard de spaanse pas goed beheerst. Pas dan kun je dit uitwerken tot een spaanse draf. Ook bij de spaanse draf blijven we werken aan de zijkant. Omdat draf toch iets sneller gaat dan stap is het verstandig om op een volte te werken waarbij jouw paard aan de buitenkant loopt. Vraag van te voren nog een paar keer de spaanse pas zodat die er op dat moment goed in zit. Ook is het slim om van te voren te oefenen met het draven aan de hand, niet alle paarden vinden dit even makkelijk. Probeer in de draf een spaanse pas te vragen. Motiveer het paard je stem, houd hem voorwaarts en geef een duidelijke hulp. Het paar zal gaan experimenteren met wat jij bedoelt en zal ook proberen om een been verder uit te slaan in de draf. Zodra het paard een van de benen hoger opgooit beloon je dit direct. Vraag dit een aantal keren van je paard en blijf zelf gemotiveerd. Later kun je proberen of dit ook lukt met twee benen en zo bereid je dit langzaam uit tot een spaanse draf.

 

Let op het volgende:

Vraag een spaanse draf niet op een harde ondergrond. Het been van je paard komt harder neer op de grond dan in een gewone stap of draf. Vraag dit daarom altijd op een zachte ondergrond.

 

Uitbereidingen:

- Spaanse Galop

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------