Recente Tweets
Kozakkenvoltige

 

Wat is kozakkenvoltige?

Kozakkenvoltige is een vorm van acrobatiek op het paard waarbij het paard in een rechte lijn galoppeert of los in een cirkel. Het paard is los van de longeur waardoor de controle over het paard voor een groot deel bij de ruiter blijft liggen. In tegenstelling tot de normale voltige gebruik je bij deze vorm een zadel, namelijk een kozakkenzadel. Dit zadel is speciaal ontworpen voor de verschillende oefeningen. Zodra er wordt gekozen voor een rechte lijn heeft de ruiter beperkt de tijd om de truc te laten zien. Aan het einde van de lijn zit de ruiter altijd weer in het zadel. Op de voltige, of los in de rijbak heeft de ruiter zo lang de tijd om de oefening uit te voeren als hij zelf wilt. Hierdoor kan de ruiter langer in het figuur blijven zitten waardoor er ook meer tijd is om hier van te genieten als toeschouwer.

 

Oorsprong

Vroeger was kozakkenvoltige een gebruikte oorlogstechniek bij de kozakken en indianen. Je kunt er mee laten lijken alsof je dood aan het paard hangt waardoor je niet beschoten word, of je er achter verstoppen terwijl het paard door rent. Ook was er de mogelijkheid om degene achter je aan te vallen door achterstevoren te gaan zitten of om voorwerpen zonder tijdsverlies in volle galop van de grond af te pakken. Doordat deze technieken uiteindelijk ook werden toegepast als entertainment in het circus is dit ook binnen Europa bekender geworden. Nu is kozakkenvoltige enkel nog entertainment.

 

Mijn verhaal

Nadat ik inmiddels ruim 5 jaar bezig was in het vrijheidsdressuur (circuskunsten) met de paarden zocht ik een nieuwe uitdaging. Nadat ik op youtube een video voorbij zag komen van het kozakkenvoltige dacht ik, dat wil ik ook! Zo heb ik eind 2013 een kozakkenzadel kunnen kopen. Door goed naar video's te kijken op youtube, contact te zoeken met andere kozakkenruiters en les te volgen heb ik een grote stap gemaakt in de basis van de voltige. Zo kwam ik er achter dat niet alleen jij zelf dingen moet leren, maar ook het paard moet weten waar jij mee bezig bent. Zo moet het paard bij sommige oefeningen leren om tegendruk te geven, om door te galopperen, maar kunnen stoppen wanneer er iets fout gaat. Sita vond het leuk. Iedere oefening die ik zelf leerde, moest ook aan Sita geleerd worden. Zodra ik voor haar een nieuwe, onbekende beweging maak stopt ze direct. Dit vind ik zelf een heel veilig idee. Als er dus iets fout gaat weet ik zeker dat Sita mij daar bij helpt. Door veel te oefenen konden we steeds meer oefeningen en na een jaar bezig te zijn werden we al gevraagd voor onze eerste echte show. 


Vol vertrouwen

Ik ben er van overtuigd dat kozakkenvoltige een grote vertrouwensoefening is voor jou en je paard. Belangrijk is dat jij als ruiter je paard kunt vertrouwen. Er zitten risico's aan de sport verbonden waardoor je bijvoorbeeld niet meer terug in je zadel kunt komen, je raak niet los uit een riem of je oefening gaat helemaal verkeerd. Jouw paard moet hier voor in een gelijk tempo kunnen galopperen zonder gekke dingen te doen. Ik kan Sita vertrouwen als er iets mis gaat. Zodra ik een beweging maakt die zij niet kent of er gaat iets mis, stopt zij gelijk totdat ik haar vertel om weer verder te gaan. Hier voel ik me heel veilig bij. Tijdens een show kan een paard de omgeving spannend vinden waardoor hij zich niet meer op jou focust. Gelukkig geniet Sita van alle aandacht die ze krijgt. Ik merk dat ze op show onwijs haar best voor me doet, en bij ieder applaus die ze krijgt meer zelfvertrouwen ontwikkelt. Ook merk ik dat Sita mij vertrouwt. Wie kan er nou zomaar ondersteboven aan zijn paard hangen?

 

Waarschuwing

Begin nooit zelf met kozakkenvoltige zonder dat hier een ervaren persoon bij aanwezig is, zonder dat jouw paard hier voor getraind is, en al zeker niet zonder een geschikt zadel voor de voltige. 
--------------------------------------------------------