Recente Tweets
Desensibileren

 

In de tweede oefening gaan we verder met een klein stukje Parelli friendly game. Je laat je paard aan verschillende materialen wennen. Zo kan je oefenen je paard met zelfvertrouwen te geven, waardoor verschillende voorwerpen, of juist nieuwe voorwerpen al minder "eng" zijn in het begin. We beginnen met de stick (je kunt hier ook een longerzweep voor gebruiken). Het is de bedoeling dat je met de stick je paard overal aan kunt raken, zonder dat het paard een beweging verzet. Wij zijn voor een paard een roofdier, het is de bedoeling dat het paard ons vertrouwt. Ook al zijn we een roofdier. Zodra het lukt je paard overal aan te raken met de stick, zonder dat het paard stappen verzet, kan je de string (het touwtje) gebruiken. Kijk of je het touwtje om het paard heen kunt slaan (en dan bedoel ik dus NIET het slaan van pijn doen) en er weer vanaf kunt halen. Dit doe je op verschillende plekken, bij de hals, de rug, achter bij de staart, en ook hierbij is het de bedoeling dat je paard geen stap verzet. De meeste paarden worden hier erg ontspannen van.

Zodra dit allemaal lukt kan je andere voorwerpen erbij pakken, bijvoorbeeld een leadrope, en zo bouw je het langzaam op tot dit ook lukt met flesjes, plastic zakjes, voorwerpen met felle kleuren, noem maar op! Het is de bedoeling dat je paard je vertrouwt, in wat voor situatie dan ook. Hierbij kun je even denken aan schriktraining. Je werkt weer met de druk. Je laat eerst het paard aan allebei de kanten het voorwerp bekijken en besnuffelen. Trek tijdens deze oefening je handschoenen aan! Als je paard van plan is weg te gaan heb je geen brandblaren. Vervolgens leg je het voorwerp tegen je paard aan. Het paard zal gaan lopen, jij hebt nog steeds de leadrope vast. Wikkel de leadrope niet om je hand heen, als je paard er vandoor wilt gaan of iets dergelijks zit je hand knel. Goed, je paard gaat dus lopen. Het voorwerp is nu de druk. Je laat het paard lekker rondjes lopen, terwijl jij het voorwerp tegen hem aan houd. Vraag met je stem, of een kleine druk op het touw je paard te stoppen, of wacht todat ie dit uit zichzelf doet. Zodra het paard stopt haal jij de druk (je voorwerp) weg, en beloon hem met een aai en je stem. Je leert je paard dat hij beloond wordt als het ontspannen is, en niet als het gespannen weg gaat lopen. Dit blijf je zo herhalen aan beide kanten, net zo lang todat je ook met dat voorwerp je paard overal aan kunt raken. Zo pak je steeds een ander voorwerp, het paard leert dat als het stilstaat, de druk wordt weggehaald, dus beloond. Hierdoor geef je je paard meer zelfvertrouwen, en zal het op nieuwe voorwerpen of dingen in zijn omgeving minder snel reageren. Komje een voorwerp tegen wat jouw paard toch nog een beetje spannend vindt? Dan kun je hier weer mee oefenen!


--------------------------------------------------------