Recente Tweets
Wijken voor druk

 


Wat is wijken voor druk?

Simpel gezegd is het wijken voor druk niets anders dan dat het paard meegeeft zodra jij een bepaalde druk op het paard uitoefent. Dit is iets dat vanaf de basis van het grondwerk al erg belangrijk is. Hierbij kun je denken aan het meelopen aan een halster, het paard om zetten als je aan het poetsen bent of been geven tijdens het rijden. Als het paard stil staat aan het halster en jij begint te lopen, komt er meer druk op het touw. Het is dan de bedoeling dat het paard "wijkt" voor de druk van het halster en dus met je meeloopt (meegeven). Als je een paard aan het poetsen bent en je wilt dat hij zijn billen om zet hoort het paard te luisteren als jij hier met je hand tegenaan duwt. Zodra je been geeft tijdens het rijden verwacht je dat het paard versnelt in tempo.

 

Hoe leer je het wijken voor druk aan?

Het is handig om jouw paard op zo veel mogelijk gebieden te leren wijken voor druk. Als voorbeeld neem ik het omzetten van de achterhand (billen) en het meelopen aan een halster. Het is de bedoeling dat je de druk langzaam steeds meer opbouwt. Zodra jouw paard een (kleine) beweging maakt in de goede richting laat je deze druk gelijk los. Hoe sneller je deze druk loslaat, hoe eerder jouw paard dit zal snappen. Stel je wilt de achterhand (billen) omzetten, duw je met jouw hand tegen de zijkant van de billen. Begin met de minimale druk. Bouw deze druk weer langzaam op en zodra het paard ook maar één klein pasje in de goede richting zet laat je gelijk alles los. Hiermee beloon je automatisch het paard. Een paard houdt niet van druk en zal proberen te ondervinden wat hij moet doen om hier onder uit te komen. Dit herhaal je net zo lang totdat jij tevreden bent met het resultaat. Je kunt je "commando" zo klein maken als je zelf wilt. Dit kun je ook oefenen met bijvoorbeeld een stick. Je geeft met de stick kleine tikjes tegen de achterhand aan. Ook dit kun je opbouwen, als jouw paard hier niet op reageert geef je langzaam hardere tikjes. Zet het paard een stap in de goede richting? Stop dan gelijk. Dit is weer zijn beloning. Je kunt je "commando" zo veel verfijnen als je zelf wilt. Bij Sita heb ik geleerd dat als ik duidelijk naar de achterhand kijk, dat ze deze gelijk omzet. 

Het meelopen aan een halster is niet veel anders dan het omzetten van de achterhand. Het is aan te raden om hierbij wel met een touwhalster te werken. Een stalhalster is zwaar en breed, een touwhalster is licht en fijn. Op deze manier kun je duidelijker de druk uitoefenen en zodra je deze los laat is alles gelijk weg. Een touwhalster is namelijk erg licht van gewicht. Je werkt volgens hetzelfde principe. Wilt het paard niet meelopen aan het halster? Begin dan weer met de minimale druk op het touw en bouw dit langzaam op en zodra het paard weer een stap in de goede richting zet laat je alles gelijk los. Je mag best af en toe een aai geven aan je paard als hij braaf is. Ook dit kun je regelmatig herhalen. Op deze manier leert het paard met jou mee te lopen aan het halster. Dit werkt ook goed bij bijvoorbeeld schriktraining. Wil je bijvoorbeeld onder een boog met sliertjes door en durft het paard dit niet? Bouw dan weer langzaam de druk op en laat deze los zodra jouw paard een stap in de goede richting zet.


--------------------------------------------------------